Jablaničkim jezerom plutaju leševi životinja i velike nakupine smeća

Nedaleko od kuća i uz plažu plutaju dva „otoka" smeća formirana od plastičnih boca, granja, lišća, tekstila, a ima i nekoliko lešina uginulih životinja. Okolo se širi smrad, a visoke proljetne temperature pogoduju razvoju zaraznih mikroorganizama što izaziva zabrinutost stanovništva, piše Dnevni avaz.

Ivica Šimunović, predsjednik MZ Gračac kaže da su stanovnici Gračaca nemoćni da sami nešto poduzmu.

-Najviše plastike i smeća došlo je sa divlje deponije kod Duga, a mnogo je donijela i rijeka Rama koja je počistila korito nakon preljeva na brani HE „Rama". Ovo može pokupiti samo specijalna brodica koju ima „Elektroprivreda BiH" i tražit ćemo da nam pomognu, kao što su to i do sada činili. Slično se desilo i prije više godina kada smo iz jezera pomoću brodice izbacili oko 50 tona smeća. Mi procjenjujemo da se sada nakupilo oko 150 tona, a ako dobijemo pomoć od Elektroprivrede BiH" mi ćemo organizirati akciju uklanjanja smeća-kaže Ivica Šimunović.

Inače, Gračac ima najuređeniju plažu na Jablaničkom jezeru u čije uređenje su stanovnici ovog naselja prošle godine uložili znatna sredstva i trud. Zbog toga je njihova zabrinutost veća jer bi smeće moglo ugroziti turističku sezonu od koje očekuju da im konačno donese zaslužene plodove.