Održano tradicionalno „Andrinje“ – manifestacija krštenja i kušanja mladih vina „Andrija“

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Članovi obitelji Ćorić iz Paoče (općina Čitluk), vlasnici poznatih Podruma Andrija, tu lijepu tradiciju krštenja i kušanja mladih vina održavaju krajem studenog svake godine pod simboličnim nazivom „Andrinje".

Tu lijepu manifestaciju obitelj Ćorić organizira u spomen na pok. Andriju Ćorića, istaknutog broćanskog vinara i osnivača Podruma Andrija. Ćorići su i jučer za svoje brojne prijatelje i poslovne partnere u svom podrumu u Paoči upriličili tradicionalno i nezaboravno „Andrinje", pod geslom „Uvijek žedan, nikad pijan". Na dolasku u Paoču od domaćini su nas dočekali riječima dobrodošlice „Živi bili i Andrijino vino pili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni gosti i uzvanici

Inače, kao i dosadašnjih godina, i na jučerašnjem „Andrinju" uz članove, rodbinu i prijatelje obitelji Ćorić, u Paoči su se okupilo nekoliko stotina, vinarijinuh kooperanasta, iskusnih vinara, poslovnih partnera, te mnogih uglednicka iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina i cijele BiH, te niz gostiju i poslovnih partnera iz Repulike Hrvatslke i iz još devet europskih zemalja.

U pozdravnom govoru, direktor Podruma Andrija, Miro Ćorić poželio je svima da uživaju u mirisu i okusu kapljica glasovitih vina iz Podruma Andrija. Obraćajući se nazočnima, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Damir Ljubić kazao je kako je to ministarstvo povećalo poticaje za vinogradare te obećao kako će će i dalje poticati razvoj poljoprivredne djelatnosti, posebice viogradarstva i vinarstva te zakonskim propisima štititi domaću proizvodnju.

- Ovakve manifestacije su sastavni dio tradicije, kulture i običaja hrvatskoga naroda s područja Hercegovine. Večerašnje „Andrinje" je mnogo više od toga jer drugima predstavlja i pokazuje ono što mi jesmo. Ovdje se predstavljaju naša vina, naše podneblje, sunce i naši ljudi te ganga i pjesma koje pokazuju ono što Brotnjaci i Hercegovci jesu - rekao je ministar Ljubić.

Fra Mate Dragićević blagoslovio mlado vino

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga gradnićki župnik fra Mate Dragićević zazvao je božji blagoslov na mlado vino, vinograde, vinske podrume, vinogradare i vinare, nazočne goste i uzvanike te sve koji će se se vinom sladiti. Fešta je potom nastavljena obilaskom suvremeno opremljenog vinskog podruma, kušanjem vina i prigodnim domjenkom.

Kao i sva dosadašnja, i jučerašnje „Andrinje" trajalo je do kasno u noć, a proteklo je u prijateljskom ozračju, ugodnom druženju i nezaboravnom uživanju u opojnom mirisu i okusu visokokvalitetnih bijelih, ružičastih i crnih vina poznatog i prepoznatljiva imena „Andrija" i domaćim specijalitetima.

Proizvodnjom grožđa i vina obitelj Ćorić bavi se preko 350 godina

Treba istaknuti da se obitelj Ćorić proizvodnjom grožđa i vina uspješno bavi više od 350 godina. Danas njihova vinarija godišnje proizvede više od pola milijuna litara vrhunskih vina „Andrija", od čega se 34 posto izveze na tržište u deset europskih zemalja. Osim vina, Podrumi Andrija proizvode i likere, travaricu i rakiju „lozu", a odnedavno je počela proizvodnja i „kuhanog vina" za skijališta. Stoga se slobodno može reći da je to jedna od najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini.
Uzorak Slike

Miroslav Ćorić: „Andrinje je obiteljska tradicija"

- „Andrinje" je obiteljska tradicija kušanja mladog vina, koja je nastavljena nakon našega pokojnog oca Andrije, a održavamo je svake godine uz blagdan sv. Andrije. To je tradicionalno druženje s našim kupcima, poslovnim partnerima i prijateljima, a ujedno je to i prilika da im uputimo čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane, da im pokažemo podrum i počastimo ih našim vrhunskim vinima i domaćim prismokom - kazao nam je Miro Ćorić, direktor Podruma Andrija u Paoči.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info


Vezani članci