Održano tradicionalno „Andrinje“ – manifestacija krštenja i kušanja mladih vina „Andrija“

andrinje, paoča
Članovi obitelji Ćorić iz Paoče (općina Čitluk), vlasnici poznatih Podruma Andrija, tu lijepu tradiciju krštenja i kušanja mladih vina održavaju krajem studenog svake godine pod simboličnim nazivom „Andrinje".

Tu lijepu manifestaciju obitelj Ćorić organizira u spomen na pok. Andriju Ćorića, istaknutog broćanskog vinara i osnivača Podruma Andrija. Ćorići su i jučer za svoje brojne prijatelje i poslovne partnere u svom podrumu u Paoči upriličili tradicionalno i nezaboravno „Andrinje", pod geslom „Uvijek žedan, nikad pijan". Na dolasku u Paoču od domaćini su nas dočekali riječima dobrodošlice „Živi bili i Andrijino vino pili".

Brojni gosti i uzvanici

Inače, kao i dosadašnjih godina, i na jučerašnjem „Andrinju" uz članove, rodbinu i prijatelje obitelji Ćorić, u Paoči su se okupilo nekoliko stotina, vinarijinuh kooperanasta, iskusnih vinara, poslovnih partnera, te mnogih uglednicka iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina i cijele BiH, te niz gostiju i poslovnih partnera iz Repulike Hrvatslke i iz još devet europskih zemalja.

U pozdravnom govoru, direktor Podruma Andrija, Miro Ćorić poželio je svima da uživaju u mirisu i okusu kapljica glasovitih vina iz Podruma Andrija. Obraćajući se nazočnima, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Damir Ljubić kazao je kako je to ministarstvo povećalo poticaje za vinogradare te obećao kako će će i dalje poticati razvoj poljoprivredne djelatnosti, posebice viogradarstva i vinarstva te zakonskim propisima štititi domaću proizvodnju.

- Ovakve manifestacije su sastavni dio tradicije, kulture i običaja hrvatskoga naroda s područja Hercegovine. Večerašnje „Andrinje" je mnogo više od toga jer drugima predstavlja i pokazuje ono što mi jesmo. Ovdje se predstavljaju naša vina, naše podneblje, sunce i naši ljudi te ganga i pjesma koje pokazuju ono što Brotnjaci i Hercegovci jesu - rekao je ministar Ljubić.

Fra Mate Dragićević blagoslovio mlado vino

Nakon toga gradnićki župnik fra Mate Dragićević zazvao je božji blagoslov na mlado vino, vinograde, vinske podrume, vinogradare i vinare, nazočne goste i uzvanike te sve koji će se se vinom sladiti. Fešta je potom nastavljena obilaskom suvremeno opremljenog vinskog podruma, kušanjem vina i prigodnim domjenkom.

Kao i sva dosadašnja, i jučerašnje „Andrinje" trajalo je do kasno u noć, a proteklo je u prijateljskom ozračju, ugodnom druženju i nezaboravnom uživanju u opojnom mirisu i okusu visokokvalitetnih bijelih, ružičastih i crnih vina poznatog i prepoznatljiva imena „Andrija" i domaćim specijalitetima.

Proizvodnjom grožđa i vina obitelj Ćorić bavi se preko 350 godina

Treba istaknuti da se obitelj Ćorić proizvodnjom grožđa i vina uspješno bavi više od 350 godina. Danas njihova vinarija godišnje proizvede više od pola milijuna litara vrhunskih vina „Andrija", od čega se 34 posto izveze na tržište u deset europskih zemalja. Osim vina, Podrumi Andrija proizvode i likere, travaricu i rakiju „lozu", a odnedavno je počela proizvodnja i „kuhanog vina" za skijališta. Stoga se slobodno može reći da je to jedna od najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini.
Uzorak Slike

Miroslav Ćorić: „Andrinje je obiteljska tradicija"

- „Andrinje" je obiteljska tradicija kušanja mladog vina, koja je nastavljena nakon našega pokojnog oca Andrije, a održavamo je svake godine uz blagdan sv. Andrije. To je tradicionalno druženje s našim kupcima, poslovnim partnerima i prijateljima, a ujedno je to i prilika da im uputimo čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane, da im pokažemo podrum i počastimo ih našim vrhunskim vinima i domaćim prismokom - kazao nam je Miro Ćorić, direktor Podruma Andrija u Paoči.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info