FOTO  Mostar bogatiji za još jednu knjižnicu

Otvorenje knjižnice u institutu Yunus Emre
Institut Yunus Emre

Odlukom Instituta 'Yunus Emre' donešenom 2019. godine, knjižnica Instituta 'Yunus Emre' Mostar je dobila naziv 'Özbeyin Aksoy', po čovjeku koji je pored svog djelovanja u Bosni i Hercegovini ulagao velike napore u uspostavljanje i razvoj radio-televizije Turske na Kosovu, kao i podučavanje turskog jezika u školama na Balkanu, čime je dao značajan doprinos uspostavljanju Instituta 'Yunus Emre' Mostar, te promoviranju i očuvanju turske kulture u različitim oblastima.

Povodom treće godišnjice njegove smrti upriličen je program otvaranja knjižnice 'Ozbeyin Aksoy' kojoj su uz pridržavanje epidemioloških mjera prisustvovali konzul Republike Turske u Mostaru Yaşar Ergün sa suprugom Başak Ergün, direktor Instituta 'Yunus Emre' Mostar Yunus Dilber sa suprugom Billur Dilber, te supruga Ozbeyina Aksoya, Serap i sin Ali Kamer Aksoy.

U knjižnici sa približno 5.000 naslova, možete pronaći sadržaje za djecu i odrasle na turskom, bosanskom, engleskom i drugim jezicima. Knjižnica je otvorena za sve ljubitelje knjige iz Mostara i šire, navedeno je u priopćenju iz instituta 'Yunus Emre' Mostar.