TKO ĆE ODGOVARATI ZA ZLOČIN KOSTE? Predložena kazna za oca i majku dječaka, vlasnika streljane i instruktora

masakr Beograd Kosta Kecmanović dječak ubojica
Tanjug

Kazneno vanpretesno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koja je 10. listopada podignuta protiv oca dječaka ubojice Koste K. koji je 3. svibnja počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, njegove majke, vlasnika streljane i instruktora gađanja, saznaje Kurir.

Poslije potvrđivanja optužnice, očekuje se da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja.

''Okrivljeni i njihovi branitelji, nisu podnosili pisani odgovor sudu na optužnicu i ona je danas potvrđena'', otkriva izvor Kurira. 

Predložena kazna za oca dječaka, majku, vlasnika streljane i instruktora

Podsjetimo, glavni javni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu Nenad Stefanović 10. listopada je, priopćio da je tužiteljstvo sudu podnijelo optužnicu protiv oca dječaka koji je 3. svibnja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i radnika osiguranja i ranio još šest osoba. Stefanović je tada rekao i da su optužnicom obuhvaćeni majka dječaka, vlasnik streljačkog kluba u kojem je dječak vježbao gađanje, kao i instruktor u tom klubu.

Stefanović je istaknuo kako je u optužnici koja je napisana na 267 strana predloženo da sud oca dječaka ubojice osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dvije i pol godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting" i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

''Želim da se u ime Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni u istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Proveli smo istragu koju su vodila dva javna tužitelja i pripadnici MUP-a'', rekao je na dan podizanja optužnice glavni tužitelj.

Otac dječaka, podsjetimo, optužen je za kazneno djelo 'teško djelo protiv opće sigurnosti'. On se sumnjiči da je u razdoblju od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijom te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja.

Oružje čuvao u transportnim koferima

Također, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umjesto u sefu. Oružje i okvir je bio s katancem i šifrom, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija.

Omogućio je, kako se sumnja, djetetu da dođe do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posjed oružja 1. svibnja 2023. godine, kada je napunio šest okvira s ukupno 92 metka. U ruksak ih je prebacio 3. svibnja i ponio u školu. Prvo je pucao u osiguranje, pa u dvije učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira. Potom je otišao do kabineta povijesti u odjeljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro djece, a ranio petoro i nastavnicu povijesti.

Na jednom metku pronađen DNK majke dječaka

VTJ podiglo je optužnicu i protiv majke dječaka ubojice.

''Zbog kaznenog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašteno držala municiju, s obzirom na to da je tijekom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK, na jednoj čahuri u kabinetu povijesti'', naveo je glavni tužitelj.

Davanje lažnog iskaza

Zbog davanja lažnog iskaza optuženi su vlasnik i instruktor u streljani.

''Svi učenici odjeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživjeli traumu gledajući kako njihov školski kolega puca u njihove prijatelje. Radi zaštite njihovih prava, tužiteljstvo je sudu predložilo da se isključi javnost tijekom javnog pretresa'', zaključio je glavni tužitelj.

Otac dječaka uhićen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na prijedlog tužiteljstva sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kojem se i dalje nalazi.

Dječak ubojica, s obzirom na to da u vrijeme masovnog ubojstva nije imao 14 godina, nije kazneno odgovoran i smješten je u psihijatrijsku ustanovu.