GODINA DANA OD MASAKRA Sirena i prekid programa na godišnjicu masovnog ubojstva u beogradskoj školi

Kosta Kecmanović

Godišnjica masovnog ubojstva u osnovnoj školi u centru Beograda obilježava se 3. svibnja cjelodnevnim komemorativnim programom pod nazivom "Buđenje".

Ispred škole "Vladislav Ribnikar" okupio se veliki broj rođaka i prijatelja stradale djece, kao i građana koji će tijekom čitavog dana moći ostavljati cvijeće i upisuju se u knjigu sjećanja na devetero učenika i čuvara škole koje je hicima iz pištolja 3. svibnja 2023. ubio maloljetni učenik.

Školski prozori i čitava fasada na dijelu zgrade prekriveni su bijelom tkaninom s iscrtanim plavim pticama, piše Radio Slobodna Europa.

U 8:41, kada je maloljetni učenik počeo pucati, puštena je sirena, a mediji u Srbiji su na minut prekinuli emitiranje programa. Čitav prostor oko škole, koji je nazvan "Prostor tišine", zatvoren je za promet.

Kod spomenika pjesnikinji Desanki Maksimović u obližnjem Tašmajdanskom parku od 9 do 19 sati bit će organiziran Forum u okviru kojeg će građani razgovarati o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubojstava 3. i 4. svibnja 2023. godine.

Završni glazbeno-scenski program bit će održan u Studentskom kulturnom centru u 20 sati, a zbog ograničenog prostora, građani će događaj moći pratiti na postavljenom ekranu na Tašmajdanu, kao i u direktnom prijenosu na televizijama.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" je 3. svibnja 2023. očevim pištoljem ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53).

Ranjeno je petero učenika i nastavnica.

Viši sud u Beogradu potvrdio je 15. studenoga 2023. optužnicu protiv roditelja dječaka koji je počinio masakr.

Optuženi su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u koji je maloljetni učenik, prema optužnici, s ocem išao učiti pucati.

Napadač nije odgovoran pred zakonom jer u trenutku izvršenja napada imao manje od 14 godina. Smješten je u psihijatrijsku ustanovu.

Dan poslije pucnjave u školi "Vladislav Ribnikar", 21-godišnji mještanin ubio je iz automatskog oružja devet osoba u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca kod Beograda.

Masovna ubojstva pokrenula su u svibnju 2023. višemjesečne prosvjede u gradovima širom Srbije.