VELIKE POPLAVE U SLOVENIJI Neka mjesta odsječena su od svijeta, bujice nose automobile

poplava Slovenija
Facebook

Zbog obilne kiše, koja od četvrtka navečer stvara neugodnosti u nekim dijelovima Slovenije, brojne vatrogasne snage na djelu su cijelu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u posljednjih 12 sati zabilježeno je više od 1000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih postrojbi. Ljudi su morali biti evakuirani iz tri kampa. Ponegdje u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava, prenosi Jutarnji list.

Zbog dugotrajnih pljuskova, koji će uzrokovati daljnji porast i izlijevanje vodotoka, Slovenska agencija za okoliš (Arso) izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i središnju Sloveniju, koje vrijedi danas do ponoći.

Vatrogasci su noću uglavnom ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklanjali krhotine ispod mostova i spašavali potopljena vozila s poplavljenih kolnika, navodi se u izvješću Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje.



Kako su napisali, zabilježili su 1.039 događaja i to u regionalnim središtima Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec.



U Sjevernom primorju najviše problema bilo je u Tolminu i Idrijsko-Cerkljanu, a kako je za Radio Slovenija rekao regionalni zapovjednik civilne zaštite Samo Kosmač, kuće su poplavljene oborinskim vodama, aktiviralo se nekoliko klizišta koja su zatrpala prometnice, u Baškoj grapi morali su evakuirati stanovnike dviju kuća.

Žiri su odsječeni od svijeta zbog pokrenutih lavina, rekao je za radio voditelj intervencije Janez Tratnik. TIjekom dana očekuje se veće izlijevanje rijeka.
Trenutačno je zbog poplava i velikog broja zatvorenih cesta promet na gorenjskoj autocesti između Kranja i čvora Ljubljana - Brod dopušten i za vozila bez vinjete.



Neprohodne su ili slabo prohodne i neke okolne ceste, priopćeno je iz općinske civilne zaštite. Mole se građani da napuste svoje domove samo u hitnim slučajevima.

"A ako morate putovati, činite to pažljivo, prateći upute interventnih timova na terenu. Situacija se mijenja, očekuju se daljnje oborine, stoga pratite lokalne medije, putem kojih ćemo vas nastojati redovito informirati“, pozvali su.