U SUKOBE SE UKLJUČIO I ISLAMSKI DŽIHAD Preuzeli odgovornost za upad u Izrael sa libanonske granice

Grupa Islamski džihad

Brigade Kus, oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, preuzeo je odgovornost za napad na libanonsko-izraelskoj granici ranije u ponedjeljak, rekavši da je bio dio šire operacije Oluja Al-Aksa.

Iznijeli su tvrdnje je da je sedam izraelskih vojnika ranjeno u operaciji.

Izraelski vojnici ubili su nekoliko naoružanih osumnjičenika koji su prešli granicu iz Libanona, priopćila je vojska te zemlje ranije u ponedjeljak dok je južnije vodila razorni rat s militantima iz Gaze.

"Osim toga, helikopteri IDF-a (izraelske vojske) trenutno napadaju to područje", stoji u priopćenju vojske.

Lokalni libanonski dužnosnik Abdullah al-Gharib rekao je za AFP da Izrael granatira područje južne granice.

"Polja na periferiji sela (Dhayra) bila su izložena intenzivnom izraelskom artiljerijskom granatiranju, čemu je prethodila isprekidana paljba", rekao je Gharib, lider sela.

Libanski pokret Hezbolah koji podržava Iran zanijekao je bilo kakvu umiješanost.

"Nema istine u informacijama koje kruže o sukobima između elemenata otpora i izraelskog neprijatelja ili bilo kakvoj infiltraciji", rekao je glasnogovornik skupine u izjavi.

Incident se dogodio dan nakon što je Hezbolah rekao da je ispalio artiljerijske granate i navođene projektile na Izrael, u znak solidarnosti s napadima koje je iz Gaze pokrenuo njegov saveznik Hamas.

Izraelska vojska rekla je da je u nedjelju uzvratila artiljerijom na južni Libanon.

Godine 2006. Hezbolah i Izrael vodili su 34-dnevni rat koji je ostavio više od 1200 mrtvih u Libanonu, uglavnom civila, i 160 u Izraelu, uglavnom vojnika. Dvije zemlje su tehnički i dalje u ratu.

Izrael je upozorio Hezbolah protiv uplitanja u rat s Gazom. Najmanje 700 ljudi u Izraelu i 560 u Gazi ubijeno je od izbijanja sukoba u subotu, prema bilansima dužnosnika obiju strana.