I FRANCUSKA SKREĆE UDESNO Krajnje desna stranka uvjerljiva u anketama, listu predvodi šarmantni 28-godišnjak

Jordan Bardella francuski izbori

Mjesec dana prije europskih izbora, rezultati istraživanja francuskog instituta Elabe napravljenog za televiziju BFMTV i list La Tribune Dimanche pokazuju kako desno populistička stranka Nacionalna fronta (Rassemblement National) predsjednice Marine Le Pen sa 32 posto glasova predvodi u glasačkim namjerama Francuza. 

Rezultati istraživanja objavljeni ove subote, 4. svibnja, otkrivaju kako lista Nacionalnog okupljanja koju predvodi Jordan Bardelle nastavlja povećavati prednost u odnosu na ostale kandidate, piše Fenix.

Nešto više od mjesec dana prije izbora, lista Jordana Bardelle dostigla je vrhunac s 32%, što je 2 boda više u usporedbi s anketom od 6. travnja.

Druga najpopularnija lista je lista Renaissance koju predvodi Valérie Hayer, a koja u ovoj fazi osvaja 16,5% preferencijalnih glasova.

Na trećem mjestu je Socijalistička stranka (PS-Place publique) koja osvaja 12 posto glasova, dok lista stranke Pobunjena Francuska dobiva 8,5 posto i nalazi se ispred stranke Zelenih koja s padom od 0.5 posto u odnosu na mjesec dana prije  osvaja 8 posto. Isti pad bilježe i Republikanci koji osvajaju 6,5 posto te Reconquete koja osvaja 5 posto.

Anketa također otkriva kako se očekuje „nisko“ sudjelovanje na europskim izborima u Francuskoj. Jedva 4 od 10 Francuza planira izaći na svoje biračko mjesto 9. lipnja.