VIDEO  U Austriji se urušio planinski vrh: "Otapa se led, a on je ljepilo planina"

Austrija otapanje

U austrijskoj pokrajini Tirol srušio se velik dio planinskog vrha, pri čemu je došlo do ogromnog odrona. Više od 100.000 kubičnih metara stijena palo je u dolinu i izazvalo klizišta. Na svu sreću, nitko pritom nije bio ozlijeđen. Stijene su se počele urušavati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3400 metara koja se nalazi u Alpama, na granici između Švicarske i Austrije. Geolozi tvrde da je do toga došlo zbog otapanja permafrosta (stalno zamrznutog tla).

"Ovo je relativno velik incident, govorimo o najmanje 100.000 kubičnih metara urušene stijene", rekao je Thomas Figl, državni geolog. Stručnjaci su ovaj kolaps pripisali otapanju permafrosta. Područje tla i stijena koje je dugotrajno smrznuto najčešće se povezuje s arktičkim regijama, no njega ima i visoko u europskim Alpama, piše CNN. 

Sadržaj se učitava...

"Led je ljepilo planina, a otapa se zbog klimatskih promjena"

"Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je ljepilo planina, a otapa se zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje posljedice koje vidimo ovdje", rekao je Figl. Kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, dolazi do otapanja permafrosta i gubitka ledenog pokrova te se čini da će odroni kamenja u ovoj regiji postati sve češći. 

Odroni kamenja mogu uzrokovati velike probleme za stanovnike koji žive podno planina. U svibnju su se mještani švicarskog sela Brienz, smještenog u blizini Davosa, morali evakuirati nakon upozorenja da bi se na njihove domove moglo srušiti gotovo 2 milijuna kubičnih metara stijena. Iako do toga još nije došlo, stanovnici se ne mogu vratiti u svoje kuće.