'SVI SMO MI ZAMORČIĆI' Znanstvenica upozorava kako sve oko nas utječe na smanjenje spermatozoida i smanjenje populacije

Majka i beba
Ilustracija

Više od dva desetljeća, znanstvenica Shanna Swan ispituje efekte kemikalija koje remete rad endokrina (EDC) na ljudske hormone. Među ove kemikalije spadaju pesticidi, bispensoli koji jačaju plastiku i koriste se u proizvodnji posuda za hranu ili bočica za bebe i ftalati koji omekšavaju plastiku koja se koristi za pakiranje ili, na primjer, baštenska crijeva za zalijevanje.

Posljednjih godina, tragovi EDC-a pronalaženi su u majčinom mlijeku, placenti, urinu, krvi i spermi. Swan tvrdi da 'bezopasni' proizvodi u našoj kuhinji, kupatilu ili baštenskoj šupi možda smanjuju broj spermatozoida. Oni također mogu utjecati na reproduktivni sistem nerođene djece. Implikacije EDC-a na ljudsko zdravlje ne prestaju tu: oni mogu poremetiti funkciju štitne žlijezde, izazvati rak i gojaznost, prenosi B92.

Ako je ova hipoteza - da svijet ulazi u krizu plodnosti - točna, morat ćemo preispitati način na koji kuhamo, jedemo, proizvodimo i pakujemo robu široke potrošnje i ponovno razmislimo o industrijskim procesima, rekla je Swan za 'Financial times'.

Ne govorim o scenariju iz 'Sluškinjine priče', rekla je Swan aludirajući na roman 'Margaret' koji zamišlja svijet u kojem zagađivači doprinose reproduktivnoj nesreći. Ali dramatično povećanje surogat majčinstva i upotreba potpomognute reprodukcije su predznaci za nju i plaši se da ističe vrijeme za upozorenja o onome što ona naziva 'prijetnjom čovječanstvu'.

Ne prihvataju svi znanstvenici pretpostavku da je broj spermatozoida opao, iako su nezavisne studije koje su pokrivale Kinu, Francusku, Brazil i južnu Indiju došle do sličnih zaključaka. Neki kritičari tvrde da čak i ako je pad stvaran, utjecaj na izglede muškarca da postane otac je precijenjen.

Studija sa Harwarda navodi da više sperme nije nužno pokazatelj zdravlja ili plodnosti. Broj spermatozoida varira zavisno od 'tijela, ekologije i vremenskih razdoblja', rekli su istraživači i optužili Swan i njene kolege za rasizam i seksizam, jer 'situira muška tijela i okruženja koja su označena kao 'zapadna' kao uzorna, prirodna i sada ugrožena'.

Swan to pobija, ističući da njen najnoviji rad, objavljen prošlog studenog, sugerira da broj spermatozoida opada širom svijeta. Znanstvenici o klimatskim promjenama suočili su se sa sličnim skepticizmom, primjetila je ona, piše B92.

"Ljudi su govorili: 'Oh, pa, sada je toplo. Ali temperature će pasti. I takva je klima'. Pa, u stvari, to nije slučaj". Iako prihvata da broj spermatozoida niži od prosjeka ne mora nužno osuditi muškarca na bezdjetnost, postoji konsenzus da kada broj spermatozoida dostigne određeni nivo - ispod oko 40 milijuna spermatozoida po mililitru sperme - plodnost može biti narušena.

Kemikalije koje je uspjela da najdirektnije poveže sa reproduktivnim zdravljem su ftalati i pesticidi, gdje su ona i drugi pronašli uvjerljive dokaze o uzročno-posljedičnoj vezi između reproduktivnih poremećaja i herbicida. Drugi istraživači, kaže ona, pronašli su podjednako nepobitne dokaze o šteti reproduktivnom zdravlju od drugih klasa EDC-a, kao što su bisfenoli.

Njena glavna preokupacija ostaje kako da upozori svijet koji je još uvijek uglavnom nesvjestan prijetnje od EDC-a. "Svi na ovoj planeti služimo kao zamorčići", kaže ona. "A nitko nas nije pitao".