STIGLA ODLUKA Ukrajina će dobiti moćne borbene avione F-16

Avioni F-16
Ilustracija

Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su transfer američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Nizozemske, prenio je BBC. Na ovaj način Ukrajina može u potpunosti iskoristiti svoje nove mogućnosti , priopćeno je iz američkog State Departmenta, a prenosi britanski javni servis.

Navodi se da će do transfera borbenih letjelica doći kada ukrajinski piloti budu obučeni za upravljanje njima, te da su SAD, Danskoj i Nizozemskoj dale formalne garancije za transfer F-16, javlja Radio Slobodna Europa.

BBC dodaje da se smatra da Nizozemska ima 24 operativna F-16 koji bi trebalo biti povučeni iz upotrebe i zamijenjeni naprednijim avionima, dok Danska također planira nadogradnju flote od oko 30 lovaca američke proizvodnje F-16.

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., do sada nije komentirala ovo pitanje. SAD i njihovi saveznici ranije su odbijali isporučiti F-16 Ukrajini strahujući da bi to dovelo do dalje eskalacije situacije sa Rusijom koja u arsenalu ima i nuklearno oružje, prenosi 'Dnevni avaz'.

"Pozdravljamo odluku Washingtona da otvori put za slanje F-16 u Ukrajinu", priopćio je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Danske Troels Poulsen rekao je u srpnju da se nada da će se rezultati obuke ukrajinskih pilota na F-16 vidjeti početkom 2024. Glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva Jurij Ihnat ovog tjedna rekao je da Kijev neće moći upravljati avionima F-16 naredne jeseni i zime.