PUCNJAVA NA SVEUČILIŠTU U PRAGU "Ubijeno više od 15 ljudi, a ranjeno ih 30. Mrtav i napadač"

Pucnjava na sveučilištu u Pragu
Twitter/Renata Vinklero

U pucnjavi na fakultetu u središtu Praga poginulo je preko 15 ljudi, uključujući napadača, a više od 30 je ozlijeđeno, neki teško, objavila je praška hitna služba, prenose svjetske novinske agencije. Češka policija izvijestila je nedugo nakon 15 sati da je intervenirala zbog pucnjave na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta, na Trgu Jana Palacha. Policija je potom izvijestila da je napadač "eliminiran".

Češki mediji javljaju da se nemili događaj dogodio na Filozofskom fakultetu u samom centru Praga.

"Poslali smo sve raspoložive snage nakon dojave o pucnjavi. Nažalost, veliki je broj žrtava", rekla je glasnogovornica policije Jana Poštova koja nije htjela nagađati koliki je broj stradalih. Nažalost, policija je potvrdila da ima mrtvih.

"Trenutačno se evakuira cijela zgrada, a na mjestu događaja ima nekoliko mrtvih i deseci ozlijeđenih", rekli su u policiji.

Nešto prije 16 sati policija je priopćila da je napadač ‘eliminiran‘.

Ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan pozvao je građane koji se kreću centrom Praga da poštuju upute policije i ne izlaze na mjesto događaja. Potvrdio je da bi napadač trebao biti mrtav prema dosad poznatim informacijama, prenosi Jutarnji.

Prema riječima jednog od predavača na Filozofskom fakultetu, studenti i osoblje primili su danas poslijepodne e-mail da se zabarikadiraju.

"Zabarikadirani smo na drugom katu, pucnjava je navodno bila na četvrtom", rekao je predavač dodajući da se čuo velik broj pucnjeva. Oko četiri, nakon što je napadač neutraliziran, rekao je da ih policija već izvodi.

Sličan e-mail primili su i zaposlenici Umjetničke i industrijske škole, koja se također nalazi na Trgu Jan Palach.

"Ostanite gdje jeste, ne idite nikamo. Ako ste u uredima, zaključajte ih i postavite namještaj ispred vrata. Ugasite svjetla, napadač je vjerojatno na četvrtom katu zgrade na Trgu Jana Palacha, stoji u mailu kojim Blesk raspolaže.

Jedan od studenata je na Twitteru objavio fotografiju učione u kojoj je zabarikadiran dok čeka novosti o napadaču.

"Trenutno sam zapeo u učionici u Pragu. Napadač je mrtav, ali čekamo da nas evakuiraju. Molimo se da preživimo. Zaključao sam vrata prije nego što ih je napadač pokušao otvoriti. Ovo je pakao", napisao je.