PROPAGANDA ILI ... Rusi tvrde da su u Ukrajini plaćenici iz BiH i Hrvatske, evo koliko ih je otišlo, a koliko ih je ubijeno

Ukrajinska vojska i top
Ilustracija

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je podatke, kako su naveli, o ubijenim 'plaćenicima' drugih zemalja koji su se u Ukrajini borili protiv ruske invazije.

Na listi zemalja čiji plaćenici su se borili na strani Ukrajine nalazi se i Bosna i Hercegovina. Od 24. veljače, odnosno dana kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, ministarstvo obrane Rusije je navodno zabilježilo dolazak 167 plaćenika iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima koje je rusko ministarstvo objavilo, ubijeno je njih 51, dok je 40 deportirano. U Ukrajini ih je ostalo još 70, prenosi 'Dnevni avaz'.

Na listi koju je objavilo rusko Ministarstvo obrane nalazi se i Hrvatska. Navodno su od početka ruske invazije u Ukrajinu stigla 204 hrvatska plaćenika, a 74 je ubijeno, dok je 51 deportirano. Rusi tvrde da su se dva plaćenika iz Crne Gore borila na strani Ukrajine, a jedan od njih da je ubijen.

Iz Sjeverne Makedonije je navodno stiglo 74 plaćenika, a 21 od njih je ubijen, a 19 ih je deportirano. Iz Albanije je navodno stiglo 150 plaćenika, od kojih je 42 ubijeno. Na ratištu u Ukrajini je od početka invazije, tvrde Rusi, bilo 156 plaćenika s Kosova, a 61 plaćenik je ubijen do sada.

Ministarstvo obrane Rusije je objavilo da se na strani Ukrajine bore još borci iz Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bjelorusije...

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da se od početka invazije za Ukrajinu borilo 6956 'plaćenika', od kojih je njih 1956 ubijeno, a 1779 je napustilo zemlju. Ovi podaci nisu neovisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi, prenosi Index.

"Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo, a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin", rekao je Gordan Grlić Radman za Jutarnji.

Kratko se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske. "MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi", naveli su u MVEP-u