ŽIDOVI SVE ČEŠĆE METE "Godina nije 1938., čak ni 1933..."

Izraelska zastava

U sedam mjeseci od početka Hamasovog napada na Izrael i ofenzive u Gazi svijet bilježi najgori rast antisemitizma od Drugog svjetskog rata, stoji u godišnjem izvješću dviju organizacija objavljenom danas.

Ako se taj trend nastavi, Židovi u mnogim državama neće više moći živjeti svoj identitet u sigurnosti i slobodi, stoji u izvješću Centra za istraživanje suvremenog europskog židovstva Sveučilišta u Tel Avivu i američke Antidifamacijske lige (ADL). Prošle godine dnevno je prosječno bilo tri prijetnje bombom upućene sinagogama ili židovskim institucijama u Sjedinjenim Državama. "Godina nije 1938., čak ni 1933.", rekao je profesor Uriya Shavit. 

"No nastave li se trenutni trendovi, bit će ugrožena sigurnost židovskog stila života na Zapadu – nošenje Davidove zvijezde, odlazak u sinagogu i zajednice, slanje djece u židovske škole, odlazak u židovske klubove na sveučilištima, govorenje hebrejskog", dodao je, piše Hina.

Antisemitizam se javlja i na ljevici i na desnici

Antisemitizam je rastao i do masakra Hamasa, stoji u izvješću, no 7. listopada "proširio je vatru koja je već bila izvan kontrole".  U SAD-u, gdje živi oko šest milijuna Židova, između siječnja i rujna 2023. zabilježeno je 3.5 tisuća antisemitskih incidenata, no gotovo četiri tisuće u posljednja tri mjeseca u godini. 

Situacija je slična u zemljama poput Njemačke, gdje je bilo 1365 antisemitskih incidenata od siječnja do rujna pa 2249 od listopada do prosinca. Rast antisemitizma imaju i druge zemlje s velikim židovskim zajednicama, poput Francuske, Velike Britanije, Australije, Italije i Meksika. 

Izvješće "Zabrinutost za budućnost židovskog života na Zapadu" upozorava da se taj trend ne smije objašnjavati kao odgovor na humanitarnu katastrofu u Gazi. Organizacije ističu da su neke od najgorih antisemitskih izjava izrečene u prvim danima nakon masakra 7. listopada. 

Autori pišu da je antisemitizam pojava na lijevom i desnom političkom ekstremu, a da se često preko društvenih mreža širi i u politički centar društva.