PROJEKT 'MANHATTAN' Oppenheimer je stvorio atomsku bombu, a završio kao progonjenik

Atomska bomba

U srpnju će u svjetskim kinima biti premijera filma nastalog po biografiji Roberta Oppenheimera "Američki Prometej", čovjeka kojeg se smatra za oca atomske bombe.

Nekoliko je pretendenata na neugodnu titulu oca atomske bombe. Može se pripisati Albertu Einsteinu, koji je napisao najpoznatiju jednadžbu u povijesti E=mc2, 1905. godine, pokazujući svijetu da se mala količina materije (m) može transformirati u ogromnu količinu energije (E) kada se umnoži na kvadrat brzine svjetlosti (c2), gigantski broj, piše Klix.

Ili bi se to moglo pripisati Leu Szilardu, ekscentričnom mađarskom fizičaru koji je 1939. posjetio Einsteina na Long Islandu i uvjerio ga da bi se nacisti mogli dočepati obilnih rezervi urana u Belgijskom Kongu. Ili bi možda zasluge trebale ići Alexanderu Sachsu, ekonomistu Lehman Brothersa koji je odmah shvatio da bi ga Sjedinjene Države trebale izraditi, ako je moguće dizajnirati oružje s destruktivnom moći koju su predviđali ti fizičari. I, naravno, tu je predsjednik Franklin Delano Roosevelt, koji je sve gore navedeno shvatio ozbiljno i financirao projekt Manhattan za stvaranje smrtonosne naprave.

Ali svi oni blijede u usporedbi s Robertom Oppenheimerom, glavnim znanstvenikom Projekta Manhattan, njegovim demijurgom i inspiracijom. Privukao je najbolje fizičare tog vremena i iskoristio taj talent za najstrašnije vojne svrhe, ultimativno oružje, koje će promijeniti povijest 20. stoljeća. Reditelj Christopher Nolan donosi priču slavnog naučnika na filmsko platno u srpnju ove godine. Film pod nazivom Oppenheimer temelji se na značajnoj biografiji Kaia Birda i Martina Sherwina, Američki Prometej: Trijumf i tragedija Roberta Oppenheimera.

Američki Prometej je monumentalno djelo. I kolumnist Bird i povjesničar Sherwin stručnjaci su za razvoj nuklearnog oružja i proveli su 30 godina istražujući svaki izvor, na papiru i u tijelu, povezan s Oppenheimerom. Biografija je objavljena 2005. godine, a sljedeće je godine osvojila Pulitzerovu nagradu. Sherwin je umro 2021. Knjiga ne samo da govori o glavnom naučniku u udaljenom, strogo tajnom laboratoriju u Los Alamosu, Novi Meksiko, već i o mladom sinu židovskih imigranata u New Yorku s početka 20. stoljeća, njegov uspon kao američkog heroja i njegov silazak u pakao Mekartizma,.

Oppenheimeru dobro pristaje nadimak Prometej, ne samo zato što je taj titan iz grčke mitologije ukrao vatru bogovima i dao je ljudima (najočitiji dio nuklearne analogije), već i zato što je Zeus toliko izbjesnio taj čin izdaje da je dao je prikovati Prometeja na planinu Kavkaz kako bi mu orao okrutno i više puta pojeo jetru.

Unatoč činjenici da je bomba stvorena pod Oppenheimerovim vodstvom u Los Alamosu riješila Drugi svjetski rat u korist njegove zemlje i zadovoljila većinu washingtonskih jastrebova, Republikanska stranka izgubila je povjerenje u fizičara 1950-ih i završila uništavanjem njegovog života i ugleda tijekom Hladnog rata Rat.

Kao mladić, Oppenheimer je proživio Veliku depresiju 1929. i uspon fašizma u Europi (studirao je kvantnu fiziku u Njemačkoj 1920-ih). U New Yorku je bio uključen u društvene pokrete u kojima su se komunisti i drugi simpatizeri ljevice borili protiv rasne diskriminacije i ekonomske nejednakosti.

Kasnije, nakon što su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, Oppenheimer je kao i mnogi drugi znanstvenici s kojima je radio u Los Alamosu postao aktivist protiv širenja nuklearnog oružja.

Dolaskom republikanaca na vlast 1953. godine, vlast u Bijeloj kući zauzele su vojne osobe i stratezi koji su zagovarali masovnu upotrebu atomskih bombi. Ubrzo su se bacili na Oppenheimera, ratnog znanstvenog heroja i glasa koji je tvrdoglavo govorio protiv njihove strategije. To je bio kraj njegova javnog ugleda i intelektualnog utjecaja. Zeus je neumoljiv.

Autori američkog Prometeja citiraju njujoršku spisateljicu E. L. Doctorow koja je 1986. napisala: “Bombe su nam na pameti od 1945. To je prvo bilo naše oružje pa onda naša diplomacija, a sada je to naše ekonomija . Kako možemo pretpostaviti da nešto tako monstruozno moćno neće nakon 40 godina sastaviti naš identitet? Veliki golem koji smo napravili protiv naših neprijatelja je naša kultura, naša kultura bombi - njena logika, njena vjera, njena vizija." Ta vizija nije nestala ni u naše vrijeme, a možda nikada ni neće.

Kako bi napisali ovu knjigu, autori su prikupili tisuće dokumenata iz arhiva diljem svijeta, proučili sve Oppenheimerove spise i razgovarali s njegovim rođacima, kolegama, prijateljima, vojnim zapovjednicima i političkim kontaktima. Također su pregledali tisuće stranica koje je FBI prikupio o njemu tijekom više od četvrt stoljeća upornog, ali ne uvijek opravdanog nadzora. Birdova i Sherwinova biografija nudi snažan uvid u taj nepojmljivi ponor; u srpnju, također će pružiti osnovu za Nolana da oživi Oppenheimerovu priču na velikom platnu, piše EL Pais.

Dok je 16. srpnja 1945. svjedočio prvoj detonaciji nuklearnog oružja, Robertu Oppenheimeru je kroz glavu prolazio dio hinduističkih spisa: “Sada sam postao Smrt, razarač svjetova”. To je možda najpoznatija rečenica iz Bhagavad-Gite. Oppeheimer je umro 18. veljače 1967. godine, a oružje koje je izmislio uništilo je i njegov život.