PRISEGNUO JE Europska unija je dobila prvog gay predsjednika jedne države

Edgars Rinkevics

Dugogodišnji ministar inozemnih poslova Latvije Edgars Rinkēvičs prvi je gay predsjednik države članice Europske unije. Rinkēvičs, koji je bio ministar vanjskih poslova od 2011. godine, položio je zakletvu kao predsjednik Latvije u subotu u Rigi.

Iako je pozicija predsjednika u Latviji uglavnom ceremonijalna, on može staviti veto na zakone i raspisati referendum o nekom pitanju.

U vladama zemalja Europske unije je i do sada bilo homoseksualaca na visokim pozicijima, poput sadašnjeg premijera Luksmebruga Xaviera Bettela, ali nikada nije bilo gay predsjednika, piše B92.

Funkciju predsjednika i premijera u mnogim zemljama obavljaju različiti ljudi. Bivši belgijski premijer Elio di Rupo bio je prvi otvoreni gay premijer u EU.

Rinkēvičs je javno objavio da je gay 2014. godine i od tada je glasni pobornik LGBT prava. Gay brakovi su nezakoniti u Latviji, iako je ustavni sud zemlje prošle godine priznao istopolne zajednice.

U svibnju je latvijski parlament u trećem krugu glasovanja izabrao Rinkēvičsa za sljedećeg predsjednika zemlje. U subotu u inauguracijskom govoru, obećao je da će nastaviti podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Rekao je i da vanjska politika Latvije nema vremena za greške, dodavši da će djelovati brzo, odlučno i mudro. Rinkēvičs je ohrabrio mlade Latvijce da 'razbiju stakleni plafon' jer je nejednakost nazvao 'značajnim problemom'.

"Socijalni jaz u našem društvu je prevelik", rekao je on. "Tijekom mog predsjedavanja, zalagat ću se za stvaranje moderne i jake Latvije, za legalnu i pravednu Latviju, za dobrobit ljudi, za inkluzivno i uvaženo društvo". "I moguće je da svi zajedno to postignemo", rekao je latvijski predsjednik.

Preuzeo je dužnost od Egilsa Levitsa koji je bio predsjednik četiri godine i predstavljat će Latviju na summitu NATO sljedećeg tjedna u Vilniusu u Litvaniji. Latvija je jedna od tri baltičke države, uz Litvaniju i Estoniju, koje su se pridružile EU 2004. poslije raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.