PARAVAN BILA TVRTKA ZA VOĆE Razbijen ogranak "Balkanskog kartela"

Balkanski kartel
Europol

Europol je razbio mrežu krijumčara droge koji su isporučivali kokain u zemlje Europske unije. U okviru ove akcije "pali" su vođe narkokartela iz Španjolske i Ekvadora.

Kao paravan za transport droge korištena je voćarska kompanija. Izvršen je pretres 66 lokacija. Ukupno je uhićena 31 osoba, 13 u Španjolskoj i 18 u Ekvadoru.

Kako je navela policija Valencije, među uhićenima je i 18 pripadnika "Balkanskog kartela".

Sadržaj se učitava...

Zamrznuta imovina

U okviru akcije je otkriveno i oduzeto 25 vozila, 10 komada vatrenog oružja, elektronska oprema procijenjena na 13 milijuna eura i skoro tri milijuna eura gotovine u različitim valutama, uključujući eure. Zamrznuta je imovina ukupne vrijednosti od 48 milijuna eura, prenosi Avaz.

Podsjetimo, istraga je počela početkom 2023. godine, nakon saznanja za postojanje kriminalne organizacije koja je, predvođena albanskim državljanima koji žive u Valenciji, bila posvećena velikoj trgovini kokainom, kao i pranju novca.

Prema pisanju španjolskih medija, pokrenuta je istraga protiv talijanskog biznismena koji živi u Marbelli. Otkrivene su njegove konekcije s albanskim državljaninom čije je sjedište u Ekvadoru.

Tvrtka sa sjedištem u Srbiji

Navodi se kako je postojalo nekoliko tvrtki sa sjedištem u Srbiji, koje su služile za distribuciju droge.

Operativne informacije su pokazale da je albanski biznismen imao ugovor s kolumbijskim dobavljačima da distribuira četiri tone kokaina mjesečno.

Mnogi od glavnih suradnika talijanskog biznismena imali su jake veze sa zapadnim Balkanom i upravljali su distributivnom mrežom koja je bila raširena širom Europe.