OZBILJNI PROBLEMI Njemački farmaceutski div suočen s krizom

Bayer

Dionice poznatog njemačkog farmaceutskog diva, Bayera, dramatično su pale na najniži nivo u više od desetljeća, nakon što je kompanija objavila neuspjeh ključnog ispitivanja svog dugoočekivanog lijeka Asundexiana. Ova supstanca, koja je trebala postati vodeći proizvod za liječenje fibrilacije atrija, pokazala je "slabu učinkovitost" u usporedbi sa standardnim tretmanom, priopćila je tvrtka.

Pravna bitka u SAD

Ovaj udarac dolazi u vrijeme kada je Bayer već suočen s pravnom borbom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog herbicida Roundup, naslijeđenog preuzimanjem Monsanta 2016. godine. Unatoč već isplaćenih preko 10 milijardi dolara za namirenje potraživanja vezanih za sporni herbicid, kompanija je još rezervirala dodatnih 6,4 milijarde dolara za buduće pravne troškove.

Bayer, koji je proteklih godina izlazio kao pobjednik iz devet uzastopnih sudskih sporova, sada se suočava s nizom poraza pred američkim sudovima. Istovremeno, farmaceutski sektor kompanije suočava s izazovom isteka patenata za neke od svojih najprofitabilnijih lijekova, uključujući i Xarelto, lijek za zgrušavanje krvi. Upravo je Asundexian bio ključni adut u strategiji tvrtke, procijenjen na potencijalnih pet milijardi eura godišnje prodaje, što bi činilo četvrtinu cjelokupnog farmaceutskog prihoda grupe u 2022. godini.

Neuspjeli lijek

Bayer je najavio prekid ispitivanja Asundexiana prema preporuci neovisne komisije, uz obećanje dalje analize podataka radi boljeg razumijevanja rezultata. Unatoč ovom neuspjehu, kompanija planira nastaviti istraživanje lijeka u odvojenom ispitivanju, fokusirajući se na pacijente s moždanim udarom.

Ovog ljeta, Bayer je izvršio promjenu u rukovodstvu, dovođenjem bivšeg čelnika Rochea Andersona, koji je najavio temeljnu analizu svih mogućnosti za grupu, uključujući čak i razdvajanje farmaceutskog poslovanja od agrokemikalija. Ujedno, obećao je da će unaprijediti operativnu učinkovitost i smanjiti birokraciju unutar kompanije.

Rezultat ove krize odražava se na burzi, gdje su dionice Bayera pale za zapanjujućih 17 posto tijekom današnjeg trgovanja, dosegnuvši najniži nivo od 2008. godine, te tako smanjile ukupnu tržišnu vrijednost kompanije na 33,6 milijardi eura.