OSLOBOĐEN GOLUB Nakon 8 mjeseci istrage pokazalo se da golub uhvaćen u Indiji nije bio kineski špijun

golub špijun
Anshuman Poyrekar/Hindustan Times via AP

Golub, za kojeg se sumnjalo da ga Kina koristi za špijunažu, pušten je nakon osam mjeseci u policijskom pritvoru u indisjkom Mumbaiju, piše Radio Slobodna Azija.

Nepravedno optužena ptica puštena je iz bolnice Bai Sakarbai Dinshaw Petit za životinje u utorak, rekao je policijski službenik u najmnogoljudnijem gradu Indije, kako navodi novinska agencija Press Trust of India (PTI) u srijedu. Trenutna lokacija ptice je nepoznata.

Golub je uhvaćen u svibnju 2023. godine u luci u predgrađu Chembur u Mumbaiju s dva prstena vezana za noge na kojima su bile riječi koje su izgledale kao kineske, što je navelo policiju da posumnja da špijunira za Kinu, izvijestila je PTI.

Ptica je odvedena u bolnicu za životinje na čuvanje, dok nije otkriveno u siječnju da je zapravo golub trkač otvorenih voda iz Tajvana, koji je pobjegao i odletio u Indiju.

Zanimljivo, ovo nije prvi put da je indijska policija zadržala goluba.

U ožujku 2023. godine, dva sumnjiva špijunska goluba uhvaćena su u istočnoj državi Odisha. Prvi je pronađen na ribarskom brodu s uređajima pričvršćenima na nogu za koje se činilo da su kamera i mikročip. Mediji u Indiji tvrde da se te dvije ptice još uvijek istražuju.

Još 2020. godine, policija u indijskom dijelu Kašmira uhvatila je pticu koja je pripadala pakistanskom ribaru, ali kasnije je utvrđeno da je jednostavno preletjela granicu, doduše bez dopuštenja.

Prije toga, 2016. godine, drugi golub je uhvaćen nakon što je pronađen s porukom koja je prijetila indijskom premijeru Narendri Modiju.

Leteći špijuni

Kroz povijest, golubovi su korišteni od strane vojski mnogih zemalja za dostavu poruka i špijunažu.

"Danas, sa svim vrstama načina za presretanje poruka poslanih elektroničkim sredstvima, teroristi ili neprijatelji države mogu koristiti načine koji se ne mogu presresti, kao što su golubovi," rekao je Yusuf Unjhawala, indijski obrambeni analitičar kao i znanstvenik na Takshashila instituciji u Bangaloreu.

"Korištenje životinja u vojne svrhe je stara stvar, od konja do slonova do golubova," rekao je Unjhawala. "Dupini se također mogu koristiti za otkrivanje podvodnih mina."

Tajvanski obrambeni stručnjak, Shen Ming-Shih iz Instituta za nacionalnu obranu i sigurnosna istraživanja, rekao je da su trkački golubovi postali toliko popularni da je njihovo uzgajanje postalo industrija na Tajvanu.

"Tajvan također koristi trkače golubove za slanje obavještajnih podataka ili dostavu poruka, unatoč napretku raznih komunikacijskih tehnologija," rekao je Shen Radio Free Asia.