'NOVI BAHMUT' Strateški bitna Avdijivka je pred padom, a glavno pitanje je tko je bio u pravu Zelenski ili Zalužnij

Zelenski

Ukrajinski grad Avdijivka, mjesto na kojem se već mjesecima vodi žestoka bitka, uskoro bi mogao pasti, piše Newsweek. Kako javljaju ukrajinski Telegram kanali, situacija za kijevske snage je sve kritičnija, a ruske trupe napreduju. Prošlog listopada Rusija je pokrenula ofenzivu na naselje koje se smatra ulazom u obližnji grad Donjeck, koji su okupirali Rusi.

Rusija je pretrpjela ogromne gubitke, bilo da se radi o vojnicima ili opremi. Govorilo se o tome da su ruski vojnici topovsko meso jer ih zapovjednici šalju da ginu u beskrajnim napadima. No usprkos velikim gubicima, ruske snage napredovale su malo po malo, a ukrajinski Telegram kanali sad priznaju da je grad pred padom. 

Situacija je kritična

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedjelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski jurišni zrakoplovi ušli u grad sa sjeveroistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama, prenosi Index.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branitelja", stoji u objavi. "Odlučuje se o sudbini Avdijivke."

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u sjevernom predgrađu Avdijivke, gdje su se ukopale ruske jedinice. Ukrajinska 110. mehanizirana brigada i pridodane postrojbe bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

"Avdijivka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica herojske 110. brigade", stoji u objavi, a dodaje se da je potrebno i streljivo i da je situacija kritična. Newsweek je zatražio komentar od ukrajinskog ministarstva obrane.

Osvajanje grada bilo bi jako važno za Ruse iz više razloga

Dopisnik Wall Street Journala Yaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na X-u, nekadašnjem Twitteru, pišući u nedjelju da je "sve vjerojatnije da će Avdijivka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog svibnja". Dodao je da je akutni nedostatak streljiva uzrokovan odlukama u američkom Kongresu.

Leon Hartwell, viši suradnik u think tanku London School of Economics LSE IDEAS, rekao je da bi rusko zauzimanje Avdijivke moglo ojačati poziciju zapadnih skeptika koji zagovaraju smanjenje vojne i financijske potpore Ukrajini.

To bi također omogućilo ruskim snagama da konsolidiraju položaje oko Bahmuta, olakšalo njihovu kontrolu nad autocestom između Donjecka i Kramatorska i općenito poboljšalo logističke mogućnosti Moskve u Donjecku.

"Gubitak Avdijivke ograničio bi sposobnost Ukrajine da pokrene protuofenzivne operacije protiv Rusije u Donbasu, a vraćanje grada, s obzirom na njegove zastrašujuće utvrde, predstavljalo bi iznimno izazovan zadatak", rekao je Hartwell za Newsweek.

"Zauzimanje Avdijivke ima značajnu političku važnost za Putina, a potaknuto je hitnom potrebom da se pokažu pobjede Rusije uoči predsjedničkih izbora i potencijalnog novog vala masovne mobilizacije vojnika", dodaje.

"Postoje dobre šanse da će Avdijivka na kraju biti izgubljena"

Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je u nedjelju da su ruske snage napredovale istočno od Avdijivke s geolociranim snimkama od prethodnog dana koje pokazuju napredovanje duž autoceste H-20 istočno od grada.

Michael Kofman, viši suradnik u Programu za Rusiju i Euroaziju pri Carnegie Endowment for International Peace, rekao je za podcast War on the Rocks 30. siječnja da je situacija oko Avdijivke "stabilna", ali "s tendencijom ka gorem". "Postoje dobre šanse da će Avdijivka na kraju biti izgubljena", rekao je Kofman.

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, rekao je da nedostatak financiranja, streljiva i oružja, kao i problemi koje je imao u mobilizaciji, za Kijev znače da "postoji veliki rizik da Avdijivka uskoro padne".

"Čini se da Putin nema tih problema, tako da je vjerojatnost pada velika", rekao je za Newsweek dodavši da je predsjednik Volodimir Zelenski želio obraniti Avdijivku "bez obzira na cijenu" za razliku od svog vrhovnog zapovjednika Valerija Zalužnog. "Ako Avdijivka padne, to će promijeniti rivalstvo između predsjednika i zapovjednika vojske u korist potonjeg", rekao je.