NOVA MOSTARSKA AKVIZICIJA Pepcov većinski vlasnik bankrotirao, no i dalje isplaćuju bonuse menadžerima

Pepco

Europski lanac trgovina odjećom i proizvodima za kućanstvo Pepco mogao bi se naći u velikim problemima. Kako prenosi češki portal iDNES, dioničari iz Steinhoff Internacionala, kompanije koja u svom vlasništvu ima čak 72 posto dionica, odlučili su likvidirati tvrtku jer je vlasnik bankrotirao.

Steinhoff International je multinacionalna holding kompanija koja se fokusira na maloprodajni sektor s naglaskom na prodaju namještaja i kućanskih potrepština. U probleme su upali 2017. godine kada je računovodstvena revizija otkrila niz nepravilnosti pa je šef tvrtke Markus Jooste bio prisiljen odstupiti. Kada su se istrage proširile i na nekoliko drugih zemalja, otkrivena su ponavljanja računovodstvenih prevara.

Unatoč tome, češki portal piše kako su uspjeli isplatiti 447 milijuna eura vanjskim stranama te redovito isplaćivati bonuse menadžerima. Očekuje se da najnoviji događaji neće utjecati na poslovanje Pepca u Poljskoj i Češkoj. 

Prvi Pepco otvoren je 1999. u Poljskoj, tamo ima 1217 trgovina, a u cijeloj Europi više od tri tisuće. Posluju u 18 europskih zemalja, imaju oko 29 tisuća zaposlenika, a mjesečno ih posjeti 28 milijuna klijenata. Pepco Croatia je financijsku godinu završio s dobiti od 16,6 milijuna. U 2021. neto dobit im je iznosila 63,4 milijuna kuna.