NOVA FAZA RATA Izrael je sve svjesniji da ne može uništiti kompletan Hamas, ali zato najavljuju nove pristupe ratu

Gaza bombardiranje

Na današnji dan u listopadu prošle godine Hamas je izveo napad na Izrael nakon kojeg je počeo dugotrajni odgovor Izraela u kojem je do sada ubijeno više od 20.000 civila.

Sada, nakon tri mjeseca rata, najavljuju se promjene.

Prije tri mjeseca, obraćajući se građanima, izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je obećanje da će IDF odmah upotrijebiti svu svoju snagu da uništi Hamas, prenosi Klix.

Sada, Izraelske obrambene snage (IDF) prelaze na novu fazu svog rata protiv Hamasa u Gazi, a postoje znakovi da se i njihovi ciljevi mijenjaju.

"Vodstvo IDF-a vrlo dobro razumije da je najviše što mogu učiniti je ozbiljno degradirati vojne kapacitete Hamasa", rekao je za CNN Bilal Y. Saab, suradnik na Bliskom istoku i sjevernoj Africi u Chatham Houseu.

Izrael je postigao neke uspjehe u tom pogledu. Njegove snage tvrde da su ubile tisuće Hamasovih boraca, uključujući neke visokorangirane članove, i da su demontirale neke dijelove ogromne mreže tunela grupe ispod enklave. Ipak, izazovi ostaju i kraj rata nije na vidiku. Nekoliko zemalja u ratu postavilo je rokove, a izraelski službenici upozorili su na dugotrajan rat koji bi se mogao protegnuti do 2024. godine i dalje, piše CNN.

To će se i dalje odvijati pred međunarodnom zajednicom koja je sve više zgrožena humanitarnom krizom i stradanju civila u Gazi. A kako se međunarodni pritisak povećava, tako bi moglo rasti i nezadovoljstvo odlukama Netanyahua iznutra.

"Postoji trka s vremenom. Po kojoj cijeni će doći ovaj taktički uspjeh i koliko vremena Izraelci imaju da postignu taj taktički uspjeh, a da ne pate od značajnijeg međunarodnog bijesa?", rekao je Saab

Novi pristup borbi

Uništenje Hamasa, cilj koji je Netanyahu hvalio 7. listopada , bilo je uzvišeno, neuhvatljivo i, prema mnogim analitičarima, nemoguće. Hamasov utjecaj seže daleko izvan Gaze, što znači da je potpuni poraz grupe vrlo ambiciozan za Izrael, ako se uopće može postići.

Ostaje nejasno je li rukovodstvo IDF-a taj sveobuhvatan cilj stavlja na vrh svojih prioriteta. Šef obavještajne službe IDF-a, general-major Aharon Haliva izostavio je uništavanje Hamasa kada je nabrajao vojne ciljeve u govoru u četvrtak, primjećuju izraelski mediji.

Kasnije u četvrtak, izraelski ministar obrane Yoav Gallant otkrio je planove za sljedeću fazu rata u Gazi, naglašavajući novi borbeni pristup na sjeveru i kontinuirani fokus na gađanje lidera Hamasa za koje se sumnja da su prisutni na južnoj teritoriji enklave.

U trećoj fazi, operacije IDF-a u sjevernoj Gazi obuhvatit će "prepade, uništavanje terorističkih tunela, zračne i kopnene aktivnosti i specijalne operacije", kazao je Gallant.

"Ova faza će biti manje intenzivna, ali će trebati više vremena", rekao je za CNN Yohanan Plesner, predsjednik Izraelskog demokratskog instituta i bivši član Kneseta stranke Kadima.

Ako je realniji cilj ozbiljno smanjenje Hamasovih borbenih sposobnosti, mnogi analitičari kažu da je u posljednja tri mjeseca postignut opipljiv napredak.

"Definicija uspjeha neće biti hvatanje ili ubijanje svih Hamasovih operativaca, već osigurati da Hamas više ne može učinkovito upravljati Pojasom Gaze. Hamas je organiziran kao vojska, s komandnim i kontrolnim centrima, pukovnijama i brigadama. Ova zapovjedna struktura se ozbiljno dovodi u pitanje i demontira", rekao je Plesner.