NEOBIČNO OTKRIĆE Arheolozi pronašli grobnicu svećenika staru 3000 godina

arheolog arheologija
Ilustracija/Unsplash

Arheolozi su na sjeveru Perua pronašli 3000 godina staru grobnicu za koju vjeruju da je pripadala elitnom religijskom vođi u andskoj zemlji.

Nazvan "Svećenik Pacopampe", prema brdovitom arheološkom području gdje je grobnica pronađena, religijski je vođa zakopan ispod šest slojeva pepela pomiješanog s crnom zemljom uz ukrašene keramičke zdjele i pečate koji ukazuju na drevnu obrednu boju za tijelo ljudi visokog položaja, objavilo je peruansko ministarstvo kulture, prenosi Hina.

Dva su pečata također pronađena uz gornje rubove grobnice, jedan sadrži čovjekoliko lice koje gleda prema istoku, a drugi lik jaguara usmjerenog prema zapadu.

Neobična veličina gorbnice i položaj tijela

Voditelj projekta Yuji Seki je rekao da je veličina grobnice, promjera gotovo dva metra i duboka metar, veoma neobična, kao i položaj tijela, čija je polovica ispružena, noge prekrižene, a lice okrenuto prema dolje.

Uz truplo je također pronađena kost u obliku velike pribadače "tupu", koju andski domoroci koriste za nošenje plašteva i pončosa, a koja bi se koristila i za držanje ženskog pokrivača, dodao je.

Premda je ovaj čovjek muškarac, asocijacije su veoma neobične. Mislim da je svojedobno bio vođa, kazao je Seki.

Arheološki projekt Pacopampa djeluje u području od 2005., rekli su iz ministarstva i dodali da slojevi stijena ukazuju na to da je svećenik, koji je pokopan oko 1200. godine prije Krista, oko pet stoljeća stariji od grobnica "Gospođe iz Pacopampe" i "Svećenika zmijskog jaguara iz Pacopampe", otkrivenih 2009. i 2015. godine.

Međutim, vjeruje se da je prošlogodišnje otkriće "Svećenika od Pututosa" još starije.