NAJVEĆI PREVARANT SVIJETA KRIPTOVALUTA Sam Bankman Fried osuđen na 25 godina zatvora zbog krađe milijardi od klijenata

Sam Bankman fried

Bivši milijarder Sam Bankman-Fried osuđen je na 25 godina zatvora zbog krađe osam milijardi dolara od klijenata jedne od najvećih svjetskih burzi kriptovaluta FTX.

Bankman-Fried tu je burzu osnovao, a ona je na kraju bankrotirala.U studenome prošle godine proglašen je krivim za prevaru i pranje novca. Iako su tužitelji tražili zatvorsku kaznu u trajanju do 50 godina, branitelji Bankman-Frieda očekivali su da će njihov branjenik izaći iz zatvora za pet do šest i pol godina, piše BBC.

Prije izricanja kazne sudac Lewis Kaplan je rekao kako je Bankman-Fried znao da ono što radi nije u redu. “Znao je da se upušta u kriminal. Žao mu je što je loše procijenio da neće biti uhvaćen i neće ništa priznati, a to je njegovo pravo”, kazao je.

Konačan pad tridesetdvogodišnjaka

Izricanje dugogodišnje kazne zatvora je konačan pad 32-godišnjaka. Na njegovom putu prošao je razdoblje u kojemu je bio izuzetno bogat poduzetnik i veliki donator političara, a onda je postao sudionik obračuna američkih vlasti s malverzacijama na tržišti kriptovaluta.

Bankman-Fried najavio je žalbu na presudu i kaznu. Kaplan je pri obrazloženju presude rekao da su klijenti FTX-a izgubili osam milijardi dolara, investitori 1,7 milijardi, a ulagači Alameda Reserch fonda kojeg je osnovao Bankman-Fried izgubili su 1,3 milijarde dolara.

Sudac mu je zamjerio i laganje tijekom svjedočenja jer je Bankman-Fried rekao kako nije znao da njegov fond troši depozite klijenata FTX-a.

FTX je bio vodeći u svijetu kriptovaluta

Nakon osnutka burze 2019. godine, FTX je vrlo brzo postao vodeći u svijetu kriptovaluta. Bankman-Fried je bio jedan od najvećih javnih donatora Demokratske stranke, a tvrdio je da je privatno donirao jednak iznos i republikancima.

Burza sa sjedištem na Bahamima podnijela je zahtjev za bankrotom 11. studenoga, nakon što su pokušali prikupiti novac kako bi spriječili poslovnu propast. Tada se ispostavilo da je Bankman-Fried iskoristio deset milijardi dolara klijenata kako bi podržao poslovanje fonda.

Uhićen je u svojem stanu na Bahamima, 12. prosinca 2022. na nalog saveznog tužitelja u New Yorku.