MUSLIMANI SE BUNE Indijska država ukida bračni zakon iz kolonijalne ere

muslimani Indija brak

Indijska država Assam ukinula je 89 godina star zakon koji je dopuštao brak maloljetnim muslimanima, usprkos protivljenju čelnika manjinske zajednice koji su taj plan nazvali pokušajem polarizacije birača na vjerskoj osnovi uoči izbora.

Assam, koji ima najveći postotak muslimana među indijskim državama od 34%, ranije je rekao da želi implementirati jedinstvene građanske zakone za brak, razvod, usvajanje i nasljeđivanje, kao što je država Uttarakhand učinila ranije ovog mjeseca.

Širom zemlje, hindusi, muslimani, kršćani i druge skupine slijede svoje vlastite zakone i običaje ili sekularni kodeks za takva pitanja, prenosi Hina.

Stranka Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija obećala je jedinstveni građanski zakonik, čemu se protive muslimani.

Assam je ukinuo Zakon o registraciji muslimanskih brakova i razvoda iz 1935., što je stupilo na snagu 24. veljače, napisao je glavni ministar Assama Himanta Biswa Sarma na X u subotu.

"Ovaj je zakon sadržavao odredbe koje dopuštaju registraciju braka čak i ako mladenka i mladoženja nisu navršili zakonsku dob od 18 i 21 godine. Ovaj potez označava još jedan značajan korak prema zabrani dječjih brakova u Assamu."

Na pitanje Reutersa hoće li sjeveroistočna država primijeniti Jedinstveni građanski zakonik prije općih izbora zakazanih za svibanj, Sarma je rekao: "Ne odmah".

Mnogi muslimani u Assamu vuku svoje korijene iz susjednog Bangladeša u kojem se govori bengalski i ima muslimansku većinu. Napetost često bukti između muslimana i etničkih Asamaca, koji su većinom hinduisti.

Čelnici muslimanske oporbe rekli su da je ukidanje zakona iz kolonijalnog doba diskriminatorno.

"Oni žele polarizirati svoje glasače provocirajući muslimane, što muslimani neće dopustiti", rekao je novinarima u subotu Badruddin Ajmal, zastupnik iz Assama koji je na čelu Sveindijske ujedinjene demokratske fronte koja se uglavnom bori za muslimanske ciljeve.