MUŠKARAC UHVAĆEN NA AERODROMU Slučajnom provjerom spriječeno seksualno zlostavljanje djece

prtljag,muškarac,zrakoplov,djeca,seksualno zlostavljanje djece

Kada je Granična policija Australije pregledala putnu torbu muškarca koji je u Zračnu luku Sydney Kingsford Smith stigla iz Filipina, navodno otkrila nešto uznemirujuće, piše News.com.au, prenosi Jutarnji.hr.

Policija je rekla da je u telefonu muškarca iz australske savezne države Queensland pronašla materijale povezane sa zlostavljanjem djece te poruke iz kojih se moglo iščitati da je namjeravao platiti nekome da mu omogući da u Filipinima seksualno zlostavlja djecu.

Australska federalna policija (AFP) potvrdila je da je muškarac optužen za posjedovanje materijala povezanih sa zlostavljanjem i vrbovanjem djece, da se nije pojavio na sudu kako bi se mogao očitovati o optužbama te da je izdan nalog za njegovo uhićenje.

Navodno otkriće u Zračnoj luci Sydney Kingsford Smith poslužilo je kao ishodište istrage koju su proveli službenici Australske federalne policije, a koja je dovela do spašavanja brojne djece od zlostavljanja.

Australski su policajci obavještajne informacije poslali svojim kolegama iz Filipina te pretresli četiri lokacije u gradovima Taguigu i Nuevoj Vizcayji. Tamo su pronašli 16-ero djece i nakon izvida utvrdili kako postoji osnovana sumnja da su bila zlostavljana.

Djeca, među kojima je najmlađe dijete imalo deset godina, smještena su u ustanovu za socijalnu skrb.

Glavni nadzornik policijskih istražitelja Andrew Perkins te šef Ureda AFP-a u Manili u Filipinima rekao je da je AFP surađivao s nacionalnim i globalnim partnerima kako bi spasio djecu.

"Ovaj je slučaj pokazao koliko je važno da policije diljem svijeta dijele informacije i resurse. Predatori ne poznaju granice", rekao je Perkins.

"Ovo je rekordan broj djece koji je spašen u jednoj operaciji i zahvalni smo što smo kolegama iz Filipina mogli pomoći da djecu zbrinu", dodao je Perkins.

Unatoč uspješnoj akciji, Perkins je rekao da su djeca traumatizirana i njihovi životi "nepovratno oštećeni". Dodao je da ima još djece koju vrebaju predatori svih vrsta.

"Zato nikada nećemo odustati od borbe da spasimo djecu i zaustavimo one koji ih žele iskorištavati i zlostavljati", zaključio je Perkins.

Australska je policija rekla da se osumnjičeni za zlostavljanje na sudu trebao pojaviti 30. svibnja.

Filipinski centar za zločine protiv djece na internetu (PICACC) zbrinuo je od 2019. naovamo 611 žrtava i uhitio 127 navodnih zlostavljača.

AFP je diljem svijeta od zlostavljanja spasio 218 žrtava, uključujući i jednu šestogodišnjakinju. Uhitio je 49 navodnih zlostavljača.