KRAJ JAPANSKOG PACIFIZMA Nakon 75 godina odobrili izvoz borbenih aviona

Japan avioni

Japan je 75 godina bio vođen politikom poslijeratnog pacifizma, ali čini se da je tome došao kraj. Japanska vlada odobrila je izvoz novih borbenih zrakoplova koje razvija s Velikom Britanijom i Italijom, u najnovijem odmaku od svoje pacifističke politike, piše BBC.

Japan je olakšao pravila izvoza oružja kako bi se omogućila prodaja zrakoplova zemljama s kojima je Japan potpisao obrambene paktove i u kojima nema sukoba u tijeku.

"Svaka prodaja borbenog zrakoplova zahtijevat će odobrenje vlade"

Japan se obvezao udvostručiti vojnu potrošnju do 2027., navodeći prijetnje koje predstavljaju Kina i Sjeverna Koreja. Svaka prodaja borbenog zrakoplova zahtijevat će odobrenje vlade, rekle su vlasti.

U prosincu 2022. Japan se uključio u britansko-talijansku suradnju, nazvanu Tempest, kako bi razvio ovaj novi borbeni zrakoplov koji će koristiti umjetnu inteligenciju i napredne senzore za pomoć pilotima. Očekuje se da će mlaznjaci biti raspoređeni do 2035,  što je prvo partnerstvo Tokija u razvoju obrambene opreme s nekom drugom zemljom osim SAD-a.

Najnoviji potez dolazi uoči službenog posjeta premijera Fumija Kishide SAD-u u travnju, gdje se očekuje da će naglasiti savezništvo Tokija s Washingtonom i spremnost njegove zemlje da bude više uključena u obrambena partnerstva.

"Treba osigurati da obrana naše nacije ne bude ugrožena"

Kishida je također rekao da je dopuštanje izvoza ratnih zrakoplova u treće zemlje nužno kako bi se održao kredibilitet Tokija kao partnera u drugim budućim međunarodnim obrambenim projektima.

"Plan da se naprave borbeni zrakoplovi sa sposobnostima bitnim za sigurnost naše nacije mora se realizirati kako bi se osiguralo da obrana naše nacije ne bude ugrožena", rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi.

No, japanski ministar obrane Minoru Kihara pojasnio je da će Japan i dalje ostati predan "osnovnoj filozofiji pacifističke politike prolazeći kroz stroge procese odlučivanja za izvoz".

Japan se ustavom odrekao rata te ustav službeno ne priznaje vojsku

Nakon Drugog svjetskog rata Japan pod okupacijom SAD-a donio je ustav prema kojem se zemlja odriče rata i upotrebe sile u rješavanju međunarodnih sporova. Ustav službeno ne priznaje vojsku i ograničava je na sposobnosti samoobrane.

Također je uvela zabranu izvoza oružja, koja je prvi put ublažena 2014. za vrijeme tadašnjeg premijera Shinza Abea. U prosincu 2023. Japan je dodatno ublažio pravila kako bi dopustio izvoz smrtonosnog oružja koje proizvodi prema stranim licencama u zemlju u kojoj je sjedište davatelja licence.

To je otvorilo put Tokiju da SAD-u pošalje projektile protuzračne obrane Patriot. Rakete Patriot su među najnaprednijim oružjem koje je SAD isporučio Ukrajini.