IZRAEL SLUŽBENO PROGLASIO RAT Dignuti deseci aviona, ubijen visokopozicionirani pripadnik Hamasa

Izrael proglasio rat
Mahmoud Ajjour/IMAGOSTOCK

Izraelski sigurnosni kabinet službeno je proglasio ratno stanje, poručila je izraelska vlada. Kako je objavio glasnogovornik IDF-a, deseci aviona počeli su upravo bombardirati Gazu.

Naređena je evakuacija više od 20 zajednica u blizini sigurnosne ograde Gaze, priopćila je izraelska vojska.

Od civila koji žive u tim područjima traži se da napuste svoje domove zbog napada Hamasa koji su u tijeku i u iščekivanju izraelskog odgovora unutar enklave.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga rekao je za CNN da će uslijediti žestoki napadi unutar Gaze. Izraelska vlada i vojska od nedjelje ujutro razmatraju koji bi bili ciljevi izglednog vojnog odgovora.

Ubijen Ajman Junis

Visokopozicionirani pripadnik Hamasa Ajman Junis ubijen je u izraelskim napadima na Gazu poduzetih kao odgovor na ofenzivu palestinskih militanata na židovsku državu u subotu.

Tijelo Ajmana Junisa izvučeno je iz ruševina u nedjelju nakon što je granatirana njegova kuća u izbjegličkom kampu Nuseirat u središnjoj Gazi, potvrdila je agencija za civilnu zaštitu.

Izraelski ratni zrakoplovi izveli su napade na ciljeve Hamasa koji vlada Pojasom Gaze, nakon što je u velikom napadu palestinskih militanata u Izraelu ubijeno oko 300 ljudi.

Europska unija, Sjedinjene Države i Izrael klasificiraju Hamas kao terorističku organizaciju.

Od izbijanja borbi u subotu do sada je u Gazi u izraelskim napadima poginulo 313 ljudi, priopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, kojom upravlja Hamas. Oko 1.990 Palestinaca je ozlijeđeno, rečeno je.