ISTRAGA Pronađena tijela svih osoba koje su bile u zrakoplovu koji se srušio kod Moskve

Avio nesreća Prigožin Moskva
RIA novosti

Ruski istražitelji objavili su da su pronašli tijela svih 10 osoba iz srušenog zrakoplova u kojem je na popisu putnika bio i Jevgenij Prigožin, zapovjednik skupine Wagner, a pronađene su i crne kutije koje bi trebale pomoći rasvijetliti uzroke nesreće, navodi HRT.

U padu mlažnjaka Embraer Legacy sjeverozapadno od Moskve u srijedu navečer poginulo je deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade.

Ruske vlasti su rekle da je Prigožin bio naveden kao putnik u srušenom avionu, dva mjeseca pošto je zapovjednik plaćeničke skupine Wagner poveo neuspjelu pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

"Tijela deset žrtava pronađena su na mjestu nesreće. U tijeku su analize kako bi se utvrdio njihov identitet. Istražitelji su uzeli crne kutije i provodi se temeljita analiza", objavilo je rusko istražno povjerenstvo na Telegramu.

Reagirajući na sumnje zapadnih čelnika Kremlj je opovrgnuo da je naredio ubojstvo Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner za kojeg se smatra da je poginuo u padu privatnog zrakoplova sjeverozapadno od Moskve. Brojni kritičari ruskog režima, ali i bivši pristaše koji su pali u nemilost ubijeni su ili su bili metom pokušaja ubojstva.

Na improviziranom odru pokraj malene crkve u Moskvi odaje se počast vođi skupine Wagner Jevgeniju Prigožinu, kao i Dmitriju Utkinu, po čijem je nadimku privatna vojska i dobila ime. Uz svijeće i cvijeće, ali i suze, ovi mladi ljudi Prigožina doživljavaju palim herojem Rusije. Od službenih vlasti ni danas nikakve pojedinosti o uzroku pada zrakoplova, samo zanimljiva opaska o statusu Wagnera.

"U ovom trenutku postoje brojna nagađanja o ovom padu zrakoplova i tragičnoj smrti putnika, uključujući i Jevgenija Prigožina. Naravno, na Zapadu su ta nagađanja proistekla iz određenog kuta gledanja, ali sve su to potpune laži. Ne smijemo zaboraviti da zapravo ne postoji privatna vojna kompanija Wagner. Postoji samo skupina Wagner", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirajući na insinuacije zapadnih čelnika da iza toga stoji ruski vrh.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ljutito je odbrusio novinaru koji ga je jučer na summitu zemalja BRICS-a u Johannesburgu pitao koliko je blisko surađivao s Prigožinom i kako će njegova smrt utjecati na ruske interese u Africi.

Dio Prigožinove 'ostavštine' još je po ukrajinskim poljima, iako ondje već neko vrijeme Wagner ne djeluje. Ukrajinske sanitarne službe u okolici Bahmuta skupljaju ostavljena tijela, uglavnom Prigožinovih plaćenika, iz vremena najžešće bitke i ruskog osvajanja Bahmuta. Ukrajinski zapovjednik kaže da je broj mrtvih nezamisliv, na potezu od 300 metara pronašli su 60-ak tijela, piše HRT.

Putin je izrazio sućut Prigožinovoj obitelji u četvrtak, nazvavši ga talentiranim poslovnim čovjekom koji se znao brinuti o svojim interesima i koji je mogao, kada se od njega traži, dati svoj doprinos za opće dobro. No također je opisao Prigožina kao čovjeka koji je učinio neke pogreške.