INDIJCI HRLE U IZRAEL Na tisuće ih se prijavilo na regrutaciji

Radnici iz Indije

Uprkos niskim temperaturama i zimskoj magli na sjeveru Indije, više od 7.000 radnika sudjelovalo je u egrutaciji u gradu Laknau, javlja španjolska agencija EFE.

Glavni grad države Utar Pradeš bio je poprište jednotjednog praktičnog procesa regrutiranja, koji je završen prošlog utorka, gdje su kandidati pokazali svoje umijeće kroz oblaganje zidova ili polaganje pločica pod nadzorom izraelskog tima.

Plaća koju bi radnici dobili u Izraelu je jedan od glavnih razloga željene migracije, s oko 1.600 dolara mjesečno u usporedbi s prosječnom mjesečnom plaćom od 330 dolara u Indiji, prema podacima indijskog Ministarstva statistike iz srpnja 2023.

Nakon početka sukoba s Hamasom, Izrael je ukinuo radne dozvole za oko 150.000 palestinskih radnika, stvarajući manjak radne snage koju je Tel Aviv pokušao popuniti radnicima iz zemalja poput Indije ili susjedne Šri Lanke.

"Ovaj sporazum nije dobar zbog sigurnosnih uvjeta u Izraelu", rekao je za EFE Sandžaj Kumar Sing, generalni tajnik Kongresa indijskog nacionalnog sindikata. Kritike dijele i drugi veliki sindikati u zemlji, od kojih je njih desetak osudilo planove zapošljavanja u Izraelu.