GNJEV POLJOPRIVREDNIKA U EUROPI Blokirane autoceste oko Pariza, traktori stigli i u centar Berlina

traktori
Twitter/Reuters

Više od 300 njemačkih poljoprivrednika stiglo je danas na traktorima u stranačko sjedište koalicijske vlade u Berlinu u novom prosvjedu protiv planova za smanjenje subvencija za gorivo.

"Prosvjedi proteklih tjedana pokazali su da struka stoji zajedno i da je dosegnuta prekretnica koja je uzrokovala 'prelijevanje čaše' ", rekao je u izjavi Henrik Wendorff, predsjednik Udruge poljoprivrednika pokrajine Brandenburg, prenosi Hina.

Oko 250 traktora zaustavilo se ispred stranačkih ureda, priopćila je berlinska policija.

Prosvjeduju već tjednima

Kako navode iz udruge, poljoprivrednici su trima stranama željeli dostaviti katalog zahtjeva. To uključuje zaustavljanje poteza vlade kancelara Olafa Scholza da ukine smanjenu poreznu stopu na poljoprivredni dizel.

Ljuti poljoprivrednici već tjednima prosvjeduju zbog rezanja subvencija, uključujući velike prosvjede u nekoliko gradova u kojima su poljoprivrednici blokirali promet traktorima i drugom poljoprivrednom opremom.

Scholzova koalicija, u kojoj su njegovi socijaldemokrati, zeleni i liberali, pod pritiskom je da poveća porezne prihode ili smanji potrošnju kako bi premostila veliki proračunski jaz.

U ustupku poljoprivrednicima, vlada je pristala ublažiti mjeru postupnim ukidanjem subvencija za dizelsko gorivo tijekom tri godine, umjesto odmah, ali je ostala pri svojoj politici.

Blokade i u Francuskoj

Francuski farmeri su danas blokirali glavne autoceste koje povezuju Pariz sa sjevernim gradom Lilleom, Beneluxom i Velikom Britanijom, prouzročivši kilometarske zastoje u prometu. Lokalni poljoprivredni sindikati pozvali su na podizanje cestovnih barikada kako bi povećali pritisak na vladu koju optužuju da ne čini dovoljno u zaštiti od jeftinog uvoza i rušenja cijena domaće hrane i pretjerane regulative.

Sindikati također pozivaju na nastavak mjera kao što su porezne olakšice na dizel za poljoprivredna vozila ili trenutna isplata poljoprivrednih subvencija EU-a. Vlada nastoji što brže ublažiti napetosti u trenutku kada se u popodnevnim satima očekuje konvoj traktora oko prijestolnice, netom prije obraćanja premijera o problemima koji opterećuju francuske poljoprivrednike.

Vlada najavila nove mjere

Pariški ogranak sindikata FNSEA planira postaviti do 11 cestovnih blokada na glavnim prilaznim pravcima Parizu sa svih strana, uključujući autoceste A6, A10 i A13. Jutros se zbog toga na A1 stvorio zastoj prometa od četiri kilometra. Ceste su blokirane i u departmanu Essone, južno od Pariza.

Vlada je priopćila da će kasnije danas objaviti hitne mjere koje bi trebale ublažiti gnjev farmera. Prvi je to velik izazov za novog francuskog premijera Gabriela Attala koji je sazvao ministre radi objave konkretnih prijedloga. Vlada nije pojasnila koje bi mjere mogla donijeti niti gdje i kada će govoriti premijer Attal.