BANDA S BALKANA VARALA KLADIONICE Namještali utakmice i koristili stotinke sekunde za varanje kladioničarskog sustava

Uhićenje bande varalica
INTERPOL

Interpol, Europol i španjolska policija su zajedničkim naporima razotkrili kriminalnu organizaciju koja je izvodila neobičan oblik prevare nad kladionicama. Ova operacija uslijedila je nakon pokretanja istrage 2020. godine zbog sumnjivih aktivnosti u klađenju, izvijestio je Interpol.

Koristili stotinke sekunde za varanje kladionica

Grupa državljana Bugarske i Rumunjske uspostavila je svoju kriminalnu mrežu u Španjolskoj koristeći tehnologiju za praćenje sportskih događaja uživo. Na ovaj način su mogli unaprijed vidjeti rezultate i ishode sportskih natjecanja prije nego što bi to registrirale kladionice u svojim sustavima. Putem interneta su potom vršili velike uplate i stekli ozbiljan novac.

Vođa ove organizacije, koji je ranije bio profesionalni igrač stolnog tenisa u Bugarskoj, čak je podmitio neke nogometaše koji su igrali za rumunjske klubove.

Europol ističe da su članovi ove grupe najčešće klađenje obavljali na utakmicama azijskih i južnoameričkih nogometnih liga, kao i na utakmicama u Bundesligi, Ligi nacija, Svjetskom prvenstvu u Kataru, te na teniskim turnirima ATP i ITF.

Uhićene 23 osobe

U okviru policijske akcije, uhićene su ukupno 23 osobe, izvršene su pretrage četiri kuće, a zaplijenjeni su i dva luksuzna vozila, dva satelita, uređaj za ometanje signala, 47 bankovnih računa te 80 mobilnih telefona. Organizacija je također bila povezana s drugim kriminalnim grupama širom Europe. Posebno se istraživalo namještanje nogometnih utakmica u Rumunjskoj, gdje je ova kriminalna mreža bila najaktivnija.

Sadržaj se učitava...

Vođa grupe je izručen Španjolskoj početkom rujna, dok su neki članovi još u bijegu. Istraga nije zatvorena jer policija nastavlja s naporima da identificira korumpirane sportaše koji su bili umiješani u ovu mrežu.