SKANDAL U HRVATSKOJ Tulum u covid bolnici uz tamburu i harmoniku

Tulum covid bolnica KB Dubrava
RTL

Snimke tuluma u najvećoj Covid bolnici u Hrvatskoj, u Kliničkoj bolnici Dubrava kruže društvenim mrežama i medijima. Uz alkohol i bend, a ovaj put bez epidemioloških mjera, medicinske sestre i pomoćno osoblje slavili su do kasno u noć. 

Ovo je Covid bolnica početkom ovog mjeseca. Harmonika nakićena novčanicama, alkohol, glasno pjevanje. Medicinske sestre i pomoćno osoblje u kolu. Bez distance, bez maski. Ova situacija naljutila je dio njihovih kolega koji su ustupili snimku medijima. Jedna od njih uputila je i pismo. Kaže da u preko 20 godina radnog staža ovako nešto nije doživjela.

Otvoreno pismo medicinske sestre KB Dubrava: "U ovakvim situacijama me sram što sam medicinska sestra. U 20 godina staža ovo nisam doživjela. Nepoštivanje epidemioloških mjera, alkohol u potocima, tambure, pjesma i ples. I sve to u prostoru bolnice u režiji djelatnika. Ne znam tko je dozvolio bend u bolnici i je li za to znao, ali očekujem sankcije za aktere ovog događaja.

Mislim da se ovime bacila ružna slika na ostale djelatnike koji svoj posao rade kako treba, cijela bolnica bruji o spornom tulumu, a vrijeme je i da se za to odgovara i spriječi u buduće. Borimo se protiv virusa, a sami ga širimo. Ljuta sam i razočarana", navodi se u pismu koje je objavio RTL.

Tulum covid bolnica KB Dubrava

Za sada je nepoznato koliko djelatnika u trenutku ove zabave bio u smjeni zaduženo za skrb o bolesnicima, a koliko ih je ostalo nakon što je njihov posao završio. Prema odjeći to je teško zaključiti budući da u Covid bolnicama osoblje preko svoje odjeće oblače Covid odijela točnije, ne nose klasične uniforme sestara i pomoćnog osoblja.

Dok je građanima zabranjeno u vlastitom domu okupljanje više od deset osoba i to iz najviše dva kućanstva, a propisane su i kazne, u bolnici koja skrbi baš o Covid bolesnicima o tome, očito ne brinu.

Medicinske sestre iz KB-a Dubrava s kojima su novinari Indexa razgovarali, šokirane su time da se u njihovoj bolnici dogodio tulum u vrijeme kad već gotovo godinu dana rade s covid-pacijentima. Rekle su da prvi put čuju za tako nešto i nevjerojatno im je da se takav tulum održao, da nisu za njega čule, te da bi se itko u ovoj pandemiji, a pogotovo zdravstveni radnici, upustio u takvo što.

"Iako su zamagljena lica, čak mi nitko sa snimke po građi nije poznat. Iskreno, teško mi je vjerovati da bi se takva glupost dogodila. Ne znam ni kad je točno to bilo, valjda bi netko pričao o tome.

Ma ovo mi zvuči kao neka patka, svi smo zgroženi. I da se dogodilo, pa netko bi nešto tračao, pričao, no nitko ništa. Sad smo svi razočarani jer se bacila ružna slika na nas, na naš rad, a ako se i dogodilo to onda je to jako strašno i ružno", kazala je za Index medicinska sestra čiji su podaci poznati redakciji.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš je za Index komentirao skandaloznu snimku tuluma koja je ovog mjeseca nastala u najvećoj hrvatskoj covid-bolnici, KB-u Dubrava. "Ovakvo ponašanje u vrijeme epidemije i napora koji se ulažu u KB-u Dubrava na liječenju najtežih bolesnika od covida je neprimjereno. Bolnica nije mjesto za ovakve događaje, zdravstveni djelatnici moraju biti uzor u ponašanju i pridržavanju epidemioloških mjera", rekao je Beroš.

"Ovdje je sve suprotno i zato od ravnatelja bolnice i Upravnog vijeća očekujem da utvrde sve činjenice i na temelju toga odrede mjere prema svim sudionicima događaja", ustvrdio je ministar u razgovoru za Index.

Hrvatska komora medicinskih sestara osuđuje neprimjerenu proslavu koja je organizirana nedavno u KB-u Dubrava, a u kojoj je sudjelovala nekolicina medicinskih sestara zaposlenih u toj bolnici.

"Takvo ponašanje je potpuno neprimjereno, neprihvatljivo i za svaku osudu. Radi se o neprihvatljivom ugrožavanju vlastitog, ali i tuđeg zdravlja nepridržavanjem epidemioloških mjera. Ovaj događaj baca loše svjetlo na tisuće i tisuće drugih medicinskih sestara koje profesionalno i odgovorno rade svoj posao, kako u ovoj epidemiji tako i inače", rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić, a prenosi Index.