MEĐUNARODNA AKCIJA Investicijske i ljubavne prevare preko call centara, i u BiH privedene četiri osobe

FUP Uhićenja
FUP

Federalna uprava policije (FUP) je sudjelovala u međunarodnoj policijskoj akciji 'Pandora' koja je započela 18.4.2024. godine. Pretresi i racije u 12 call centara u više država i lišenja slobode više osoba epilog su velike akcije u kojoj su sudjelovale policijske agencije iz Njemačke, Albanije, Kosova i Libana, kojom prilikom je razotkrivena kriminalna mreža odgovorna za prevare tisuća ljudi korištenjem različitih metoda.

U velikoj akciji koju je predvodila Njemačka kriminalistička policija (BKA), a koordinirao Europol privedena je 21 osoba, a razotkriveni su različiti načini kako su putem tisuća poziva varani građani – od lažnih policijskih poziva, uvjerljivih investicijskih prijevara, pa čak i ljubavnih prijevara.

Ova opsežna istraga identificirala 39 osumnjičenih, osim uhićenja 21 osobe na prostoru navedenih država, prikupljen je opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milijun eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.

Federalna uprava policije je zajedno sa njemačkim istražiteljima pod nadzorom županijskog Tužilaštva Sarajevske županije izvršila pretrese na dvije lokacije, te je ispitala četiri osobe u svojstvu osumjičenih, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.

Prijevare su otkrivene nakon što je djelatniku jedne banke upalo u oči da klijent želi transferirati 100.000 eura na nepoznati račun u inozemstvu.

Istražitelji su od prosinca zabilježili preko milijun poziva, a do prijevare je došlo u 6.000 slučajeva, pri čemu je počinjena šteta od preko 10 milijuna eura.