PREDSJEDNIK HRVATSKE VITEŠKE STRANKE "Pokazat ćemo javnosti kako funkcionira koruptivna hobotnica u Vitezu"

Ivan Vidović
Hrvatska viteška stranka

U Vitezu u središnjoj Bosni prošlu je subotu osnovana Hrvatska viteška stranka, a njezin predsjednik Ivan Vidović za Nacional objašnjava njezin odnos prema vladajućem HDZ-u BiH.

Hrvatska viteška stranka (HVS) ime je nove političke stranke na hrvatskoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 4. studenoga u Vitezu, jednome od regionalnih središta srednje Bosne, nakon tjedana političkih turbulencija na tom važnom i nadasve osjetljivom području BiH. U tim je previranjima vladajući HDZ BiH napustilo gotovo stotinjak uglednih članova, uključujući parlamentarne zastupnike, gradonačelnike i visoke stranačke dužnosnike. Predsjednik HVS-a je Ivan Vidović, dugogodišnji kulturni djelatnik i pisac rođen 1984. u Travniku. Objavio je pet knjiga poezije i proze, a dugogodišnji je član Matice hrvatske i Hrvatskoga kulturnog društva Napredak. Prije nekog vremena angažirao se i kao političar, a na proteklim općim izborima u listopadu 2022. kandidirao se za Parlament Federacije BiH na listi stranke HDZ 1990, osvojivši najviše glasova od svih kandidata s područja općine Vitez.

U intervjuu Nacionalu Vidović je objasnio motive za osnivanje stranke, njezin odnos prema političkoj konkurenciji i aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini te očekivanja od susjedne Republike Hrvatske.

NACIONAL: Zašto je osnovana Hrvatska viteška stranka?

Hrvatska viteška stranka politički je projekt lokalnog karaktera i političkog organiziranja stanovnika općine Vitez, gospodarskog i društvenog središta Lašvanske doline u središnjoj Bosni. Temeljni razlog osnivanja stranke ukorijenjen je u ideji pravednijeg i poštenijeg društva, u kojemu neće biti mjesta sveprisutnoj korupciji i odsutnosti solidarnosti. Naša misija je jasna: poboljšati život u Vitezu i središnjoj Bosni, oduprijeti se bezobzirnoj dominaciji pojedinaca koji koriste vladajuće političke stranke za vlastito bogaćenje. Smatramo kako smo sposobni kreirati autonomnu politiku neopterećenu prošlošću, a okrenutu budućnosti .

NACIONAL: Koji je program stranke i koji su joj ciljevi?

Program koji ćemo ponuditi neće biti podređen drugim i starim politikama koje se oslanjaju na konfrontacije i sukobe. Mi smo opredijeljeni za budućnost, osobito mladih ljudi, gdje naše hrvatstvo ne smije opterećivati odnose s drugim narodima, nego treba zajedno s njima graditi budućnost i politiku općine Vitez i središnje Bosne. Kao stranka prvenstveno izražavamo nezadovoljstvo hrvatskim političkim strankama predvođenim HDZ-a BiH na području općine Vitez, jer toliko je očitih primjera zlouporabe njihove pozicije. No o tome ćemo sigurno vrlo brzo progovoriti.

NACIONAL: Kao jedan od motiva osnivanja HVS-a spominju se afere ministra zdravstva Srednjobosanske županije Ante Matića, i takozvana “afera kupatilo”. O čemu je riječ?

Jedan od motiva su te spoznaje o kojima su pisali mediji, a govorile i druge političke stranke. Međutim, to nipošto nije jedini motiv. Osim želje da kao konstruktivna oporba ukažemo javnosti na sve ono što nije ispravno, važno je i ponuditi konstruktivna rješenja za mnoge probleme koji opterećuju stanovnike općine Vitez. Već sama najava našeg osnivanja motivirala je vladajuće stranke i javnost da napokon krenu razmišljati o tome što i kako rade u općini Vitez. Što se tiče „afere kupatilo“, kao stranka smatramo da natječaj nije transparentno objavljen kako bi svi građani imali jednaka prava pri apliciranju na natječaj za određena sredstva. Također moram napomenuti da su poticaje dobili većinom pojedinci koji su u bliskim odnosima s vladajućim strankama HDZ-a i SDA, kao i da, istodobno, mnogi koji su dobili poticaje niti su povratnici niti im poticaju trebaju. Posebno boli činjenica kako se velika sredstva odobravaju udrugama i pojedincima koji sudjeluju u radu mladeži HDZ-a BiH, a u isto vrijeme imamo nevjerojatan trend odlaska mladih obitelji. To je tužno i dovoljno govori o “brizi” za vlastiti narod. Građani Viteza su nas upozorili i kako oni koji su se raspitivali za natječaj kod općinskih tijela nisu dobili potrebne informacije.

NACIONAL: Na osnivačku skupštinu pozvali ste sve političke stranke na općini Vitez, uključujući i bošnjačke. Ima li taj poziv svima i političku poruku, i koju?

Naravno da poziv ima političku poruku, no najprije odašilje poruku prema svim građanima Viteza: želimo naglasiti da samo kroz zajedničko djelovanje i borbu protiv korupcije možemo napraviti pomak u budućnost. Kroz glavni odbor smo pokazali kako želimo svima pružiti ruku, pa tako u odboru imamo i pripadnika romske zajednice koja je mnogobrojna u Vitezu.

NACIONAL: Tko će se, prema vašim očekivanjima, pridružiti HVS-u, i na koje biračko tijelo računate?

Teško je predvidjeti tko će nam se pridružiti, ali otvoreni smo građanima svih nacionalnosti koji imaju poštene namjere i koji se žele politički boriti za bolju budućnost svakog segmenta općine Vitez i središnje Bosne.

NACIONAL: Želite li biti alternativa i konkurencija HDZ-u BiH?

Ne želimo biti alternativa nijednoj postojećoj stranci, pa tako ni HDZ-u BiH. Gradit ćemo vlastitu politiku koja će biti korisna prije svega našim stanovnicima i njome ćemo biti konkurencija svim postojećim političkim strankama. Borit ćemo se za birače. Oni će odlučivati i napokon su, nakon toliko vremena, dobili politički izbor. Sama ta činjenica je naša velika prva politička pobjeda.

NACIONAL: HDZ BiH proteklih mjeseci proživljava krizu u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini. Zašto se to događa?

HDZ BiH je poprilično dugo koristio činjenicu da je Željko Komšić “ukrao“ poziciju člana Predsjedništva Hrvatima kao konstitutivnom narodu. Ista stvar je bila i s činjenicom što su Hrvati bili u „grču“ zbog stalne borbe za poziciju u Domu naroda Federacije BiH. Odluka visokog predstavnika o kriteriju popunjavanja Doma naroda, kao i nemogućnost kandidiranja Željka Komšića za novi mandat, razbili su taj strah od majorizacije, i sada se događa klasični proces razvoja pluralizma, što je odlična stvar. Sve je krenulo s Hercegbosanskom županijom, formiranjem Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i jačanjem HDZ 1990, a nastavlja se kroz Zeničko-dobojsku županiju. Taj će se trend sigurno nastaviti i u središnjoj Bosni. HDZ BiH će, kao i svi mi, morati težiti izvrsnosti te micati ljude sklone korupciji ako želi zaustaviti ove trendove. To je sad svima jasno, a Vitez im je odličan primjer jer je jedan čovjek uništio najveću i najorganiziraniju općinsku organizaciju HDZ-a BiH u središnjoj Bosni.

NACIONAL: Nedavno je srednju Bosnu posjetio hrvatski premijer Andrej Plenković. Dogodilo se to usred političke krize i raskola u nekoliko organizacija HDZ-a BiH, o čemu je u Hrvatskoj najiscrpnije izvijestio Nacional. Kako tumačite tajming tog posjeta premijera i kako komentirate poruke koje je odaslao u srednjoj Bosni?

Posjet hrvatskog premijera Plenkovića središnjoj Bosni uvijek je važna stvar. To vrijedi za sve visoke dužnosnike Republike Hrvatske, jer središnja Bosna je veliko stratište Hrvata i važno nam je da osjetimo potporu hrvatske vlade. Ima li posjet političku narav? Vjerojatno ima, ali to je normalno, uzimajući u obzir kako od biračkog tijela u središnjoj Bosni i Zeničko-dobojskoj županiji ovisi i izbor jednog zastupnika u Saboru RH, no to je nešto o čemu, kao stranka, tek trebamo zauzeti stavove.

NACIONAL: Što očekujete od Hrvatske?

Prije svega neutralnost u našim izbornim procesima i punu podršku svakoj hrvatskoj novoosnovanoj stranci koja će se boriti za prava Hrvata središnje Bosne i Viteza te težiti boljem životnom okruženju i eliminiranju korupcije. Dolazak izaslanika konzulata hrvatske vlade na osnivačku skupštinu Hrvatske viteške stranke je pozitivna poruka koja je odaslana svim našim članovima, ali i poruka da svaki pozitivan proces treba podržati.NACIONAL: Trideseta je obljetnica rata HVO-a i Armije BiH. Traume tog rata na viteškom su području još uvijek izrazito snažne. Kako vi danas gledate na taj rat, a kako na presude Haškog suda časnicima HVO-a? Što bi trebalo učiniti da se ratne traume izliječe, a ljudi pomire?

Rat nijednom narodu nije donio ništa dobro. Stanovnici Viteza su prošli traume nesretnog rata i mnoge su obitelji, nažalost, ostale bez svojih najmilijih. Izbor Blaženka Čečure, koji je civilna žrtva rata, kao dopredsjednika Hrvatske viteške stranke, svjedoči o tome koliku će stranka pažnju pokloniti ratnim stradalnicima. Haške presude časnicima i dužnosnicima HVO-a su činjenica koju ne možemo promijeniti, ali mnogi su mišljenja kako nisu bile pravedne i kako su imale politički karakter. Prošlost i rat su iza nas, a njih nažalost ne možemo promijeniti, niti možemo utjecati na ono što se dogodilo u prošlosti. Vraćajući se u prošlost ne rješavamo današnje probleme stanovnika koji žive na rubu egzistencije. Ali ono na što možemo utjecati je budućnost koju možemo kreirati kvalitetnom politikom i vodstvom u Vitezu. Građanima Viteza želimo pomoći i omogućiti im bolji život, da ne žive od pomoći humanitarnih organizacija.

NACIONAL: Stranka je dobila pridjev “hrvatska”. Zašto je potrebna posebna, “hrvatska” politika na lokalnim razinama u srednjoj Bosni? Po čemu se “hrvatska” politika na tom području razlikuje od “bošnjačke”, ili neke, možda, zajedničke politike?

Stranka je dobila ime “hrvatska” zato što je okrenuta prvenstveno stanovnicima hrvatske nacionalnosti, no smatramo kako se korupcija događa vrlo često u dogovoru hrvatskih i bošnjačkih političara. Korupcija, očito, ne poznaje naciju. Mnogo je tema i problema koji nemaju nacionalni predznak i borit ćemo se kako bi ti problemi došli u fokus te ćemo nuditi rješenja. Problem vodoopskrbe koji traje godinama je najbolji primjer: svi stanovnici općine Vitez imaju štetu zbog nebrige lokalne vlasti oko temeljnih komunalnih problema.

NACIONAL: Je li zamislivo da se s vremenom osnuje, na primjer, “Viteška stranka” koja ne bi bila nacionalno određena? Koje bi uvjete za to trebalo ispuniti?

Razmišljali smo i o toj opciji: da stranku nazovemo “Viteškom strankom.” Ali znajući djelovanje politike, prvenstveno HDZ-a BiH, svjesni smo kako bi nas odmah optužili da razbijamo hrvatski korpus. To su već učinili svim novoosnovanim strankama. To se, uostalom, i dogodilo samo dvadeset minuta nakon osnivanja Hrvatske viteške stranke: dva lokalna internetska portala, usko povezana s privatnim interesima, odmah su nas prozvali „komšićevcima“, a u isto vrijeme svoje biznise u ogromnoj mjeri financiraju proračunskim novcem. To je upravo ta borba koja nas očekuje: da pokažemo javnosti kako funkcionira koruptivna hobotnica u Vitezu, i o tome ćemo govoriti u vremenu pred nama.