SCHMIDT ODGOVORIO DODIKU "Dolazim u Republiku Srpsku sljedećih dana, ne mogu me uhititi"

Christan Schmidt
FEHIM DEMIR/EPA

U intervjuu za FAZ visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt govorio je o prijetnjama uhićenjem koje mu je uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Planirate li posjetiti Republiku Srpsku u sljedećim danima? 

“Tamo zapravo imam termine u sljedećih nekoliko dana i tjedana, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim – i preporučujem gospodinu Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti.” rekao je Schmidt.

Međutim, Dodik je stavio na sebe pritisak svojom retorikom: Ako dođete u Banja Luku i ne budete uhićeni, izgubit će ugled među svojim pristalicama da uvijek radi ono što kaže.

“Tada će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro.” kazao je Schmidt.

Bi li Dodik kao predsjednik Republike Srpske uopće imao ovladti da naredi policiji da vas uhiti?

“Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim ionako uživam imunitet i pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhiti ili naredi uhićenje jer nema ovlaštenja da daje upute policiji. Tužiteljstvo bi to prvo moralo razjasniti. Dodik je već pokušao prijaviti me u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužiteljstvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom javnom tužiteljstvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke.” odgovorio je Schmidt.

Nedavno ste rekli da ostaje na stolu opcija smjene Dodika, za što vi teoretski imate ovlasti. Međutim, brojni sumnjaju da biste to mogli provesti jer nemate izvršnu vlast. Dodik bi vas mogao ignorirati?

“Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Međutim, protiv gospodina Dodika već je u tijeku istraga. Uzgred, vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim tko svojim djelima masovno torpedira europski put Bosne i Hercegovine, a istovremeno djeluje kao bliski saveznik Vladimira Putina.” kazao je visoki predstavnik.