AUDIO  MONOLOG I SAMOHVALA Nevenko Herceg na odlasku se nahvalio učinjenim za osam godina

Nevenko Herceg
Hercegovina.info

Nakon što je sredstva za medije vratio na županijsku razinu i usmjerio ih uglavnom prema režimskim medijima, a 20 posto portalima, Nevenko Herceg na proračunskim krilima sada koristi priliku da se intervjuira i hvali radom u proteklih osam godina.

Na odlasku je dao intervju za Radio Herceg-Bosne u emisiji " S Antonelom na ti ". U nešto više od 40 minuta razgovora premijer Herceg se pohvalio što je napravio u proteklih osam godina. Novinarka mu je u tome svesrdno pomagala, trasirajući njegov monolog i samohvalu, koja je obilježila i osam godina njegova mandata.

Kako je rekao, iza sebe ostavlja riješeno pitanje policijskog komesara, profesore s najvećim primanjima u Federaciji, policajce s primanjima boljim od nekih zemalja u okruženju, grijanje brojnih zgrada, a između ostalog i najbolja Pedijatrija u Europi će se graditi u Mostaru. Ovo su samo neke od stvari kojima se Herceg pohvalio.

Na tvrdnju novinarke, koje se trudila dodvoriti i navoditi 'da su iza nas izazovne godine u kojima se Herceg suočio s nizom naslijeđenih problema, deficitom proračuna, nelikvidnošću županijskih financija, socijalnim nezadovoljstvom, pandemijom koronavirusa, energetskom krizom, poskupljenjima i recesijom, te unatoč svemu navedenom, Herceg je "nevjerojatno" stabilizirao županijske financije, ali i kako bi osigurao socijalni mir u kontinuiranoj interakciji sa sindikalnim organizacijama', Herceg je rekao:

"Naše financije su stabilne i uredno preuzimamo sve obveze. Nismo stvarali nove dubioze, već smo se uhvatili u koštac sa svim naslijeđenim problemima, posebno u smislu vrlo teških potraživanja po sudskim presudama i slično. Samo za one obveze po sudskih presuda i izvansudskih nagodbi u proteklih osam godina izdvojili smo više od 35 milijuna maraka. Radi se isključivo o naslijeđenim obvezama. Od 2015. godine do danas nismo pokrenuli niti jednu tužbu ili presudu na štetu naše Županije tijekom našeg mandata.

Ovakvom politikom i pristupom Vlade riješeni su brojni naslijeđeni problemi, a ujedno smo uštedjeli proračunski novac na nagodbama kojima smo isključili kamate i dodatne troškove. Naime, kroz izvansudske nagodbe ostvarili smo više od 25 milijuna maraka ušteda. Isplatili smo 35, a uštedjeli 25 milijuna maraka proračunskog novca, što je uistinu vrijedno pažnje, ali i opravdava način na koji odgovorno i domaćinski upravljamo županijskom blagajnom svih ovih godina.

Proračun je danas „fluidan“ jer smo podmirili sve kratkoročne obveze, a dugovi koje saniramo su naslijeđeni i značajno smanjeni u odnosu na stanje koje smo preuzeli 2015. godine. Odgovornim planiranjem i vođenjem kućanstva održali smo i osnažili socijalnu i uspjeli ostvariti snažnu ekonomsku razvojnu dimenziju unatoč svim izazovima.

Nakon što smo stabilizirali javne financije, došli smo do toga da se svi financijski dokumenti (proračun, rebalans, financijski planovi) donose u tekućoj godini za sljedeću godinu, što do sada nije bila praksa u ovoj županiji. Proračun se donosio u petom, šestom, sedmom ili devetom mjesecu tekuće godine. Uvijek se od 1. siječnja moglo krenuti punim kapacitetom.

Što se tiče odnosa s našim socijalnim partnerima, s našim sindikatima, iznimno mi je drago istaknuti da smo uvijek potpisivali sve granske kolektivne ugovore i kontinuirani konstruktivni dijalog kroz ovih osam godina. I prije aktualnog saziva Županijskog poglavarstva bilo je nezadovoljstava socijalnih partnera, koja su često iskazivana i prosvjedima. Od samog početka uspostavili smo korektan i kontinuiran razgovor sa svim sindikatima, pa i onima iz zdravstva kojima nismo pravi poslodavci, što je preraslo u konstruktivnu suradnju i rezultiralo potpisivanjem čak 16 granskih kolektivnih ugovora, koji Iznimno sam ponosan. Svim tim kolektivnim ugovorima konstantno poboljšavamo materijalno-pravne statuse zaposlenika HNŽ-a za njih više od 11.000 koji su izravno ili neizravno na plaći Županije."

Herceg je rekao i kako danas, umjesto prijepornih prosvjeda i nezadovoljstva iz nekih ranijih godina, svjedočimo korektnoj suradnji i zadovoljstvu zaposlenika i njihovih sindikalnih organizacija, što njihovi čelnici ističu u javnim izjavama.

"Posljednjim granskim kolektivnim ugovorom ispravili smo dugogodišnju nepravdu prema profesorima koji su s istom stručnom spremom i za isti posao bili manje plaćeni od svojih kolega zaposlenih u srednjim školama. Važno je naglasiti da smo u svim školama značajno poboljšali materijalni status nenastavnog osoblja (čistačice, domari...), koji zbog ozbiljnog rasta cijena osnovnih životnih troškova, a s najnižim primanjima za svoj rad, bili posebno izloženi svim tim poremećajima. Nakon što smo riješili naslijeđene probleme kada je u pitanju radno-pravni status zaposlenika u školama za njih 3500, riješili smo još jedan naslijeđeni problem važan za naše nastavno osoblje. Konkretno za izjednačavanje koeficijenata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Sada imaju iste prihode. Sindikalni čelnici istaknuli su kako je to prvi put u cijelom poraću. Čak 20 posto manje su bile u osnovnim školama. Citirat ću sindikate: „Ovim činom naša primanja su došla u sam vrh u Federaciji kada su u pitanju plaće u osnovnom obrazovanju.

Osigurali smo oko 150 pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, au sljedećoj školskoj godini kreće i angažman psihologa koji će stalno pratiti socio-psihološki razvoj učenika i biti na raspolaganju nastavnom osoblju, kao i roditelji. Pomažemo obiteljima naših mališana. Osigurali smo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce naše županije, obnovili i modernizirali gotovo sve školske zgrade i sportske dvorane, značajno poboljšali standard života i rada svih djelatnika u obrazovanju, kao što sam rekao, osigurali smo besplatan prijevoz učenika. Ovo je samo dio onoga što smo napravili na polju obrazovanja. Učinivši ovu županiju predvodnicom u brojnim područjima kvalitete života i prihoda, sigurnosti i razvoja, uzdignute glave i vedra lica završavamo svoj mandat."

Na pitanje kako Vlada upravlja svim financijama, Herceg je rekao:

"Ovo je samo dio onoga što radimo, a što se ne vidi uvijek ili se ne želi tako jasno vidjeti u medijskom prostoru. Osim što smo pomogli našim mladim obiteljima s djecom, u potpunosti smo rasteretili lokalnu samoupravu - jedinice državne uprave, odnosno gradovi i općine.Također, u okolnostima općeg rasula nakon koronavirusa i agresije na Ukrajinu, jednokratne novčane pomoći osigurali smo nezaposlenima s evidencije našeg zavoda za zapošljavanje, ali i za 5500 korisnika županijskog proračuna. Umjesto dosadašnjih šest, rodiljama isplaćujemo novčanu potporu punih 12 mjeseci. Jučer smo na sjednici Vlade uveli nagradu od 300 maraka za više od 80 učenika naših osnovnih i srednjih škola, od Rame i Konjica do Neuma i Ravnog Promičemo izvrsnost u obrazovanju i obuci. Mi smo prva, a možda i jedina Vlada koja je svake godine dala direktnu pomoć i potporu mladim znanstvenicima u iznosu od pola milijuna maraka”.

Herceg je pohvaljen jer je njegova vlada uvelike pomogla kulturne i sportske projekte.

"Ovdje prikupljamo sve medalje i uspjehe u sportu u Bosni i Hercegovini. Zasluge su svakako dijelom i ove Vlade. Nadalje, kontinuirano primamo pripravnike, pripravnike, omogućavajući mladim ljudima njihovo prvo radno iskustvo. Posljednjim natječajem koji je Vlada raspisala u Vladinim uredima i županijskim tijelima više od 1100 mladih odradit će pripravnički i pripremni staž za prvo radno iskustvo.

"Već godinama podupiremo studente kroz stipendije i subvencije za smještaj, koje smo također povećali za razdoblje od sljedeće akademske godine. Stipendiramo sve studente koji ispune uvjete i prijave se na natječaj. Do sada smo pokrili oko 3000 stipendija s područja cijelog HNŽ-a. Suočeni smo sa stalnim rastom troškova života, zbog čega smo povećali stipendije na 150 maraka, a subvencije za smještaj u studentskim domovima na 230 maraka. Odgoj i obrazovanje postavili smo kao jedan od najvažnijih prioriteta u svom radu. Sve je to na tragu šireg plana demografske obnove i zadržavanja mladih na ovim prostorima. Sve je to jasno, provjerljivo i vidljivo. Kad se nađem s hrvatskim županima i kažem im da izdvajamo 3000 stipendija mjesečno, oni jedva mogu vjerovati", dodao je.

Herceg i njegova Vlada oslobodili su buduću Vladu HNŽ-a vrućeg krumpira, a to je imenovanje ravnatelja MUP-a HNŽ-a u čemu je Herceg imao „ključnu ulogu“.

"Ne krijem osobno zadovoljstvo i ponos što smo imenovanje Roberta Perića za ravnatelja, a Ramida Hasića za zamjenika to pitanje uspjeli dovesti do kraja. Postupak je u cijelosti proveden po novom zakonskom obrascu. Neovisno povjerenstvo, nakon provedene natječajne procedure je Vladi dostavilo prijedlog imena s dva najuspješnija kandidata. Ja sam na sjednici Vlade jednog predložio za ravnatelja, a drugog za zamjenika što je Vlada i usvojila. Problem imenovanja ravnatelja policije bio nam je od početka jedan opd prioriteta. Time smo značajno unaprijedili sigurnosno stanje u županiji, kao i funkcioniranje MUP-a te osigurali nazočnost policijskih snaga terenu. Omogućili smo otkočenje procesa popune više od 250 radnih mjesta, nedostajućih policijskih službenika i drugih djelatnika u MUP-u kao i rješavanja niza kadrovskih i aministrativnih problema na koje se čekalo godinama poput napredovanja tzv. činovanja. Danas prosječna primanja našeg policajca izađu 1960 maraka, a najniži rang mladog inspektora oko 2700 KM. To su veća primanja nego u nekim zemljama naše regije. Nije ni čudo što se na ovaj natječaj prijavilo preko 1000 ljudi, čak i iz drugih županija iz Istočne Hercegovine."

Herceg i njegova Vlada "pružali su i pružaju snažnu potporu zdravstvenom sustavu kroz brojne projekte, ali i financiranje višemilijunskih kredita za izgradnju bolničkih objekata među kojima se ističe dugo očekivana Klinika za dječje bolesti SKB Mostar.

"Mislim da ćemo imati možda najbolju Pedijatriju u Europi. To je naglasio nedavno dr. Kvesić. Stalno pomažemo domove zdravlja u našim općinama i gradovima, nabavljamo nova sanitetska vozila. “Ovo nije prvi put da ovakvim oblicima podrške našim ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite višestruko podižemo životni standard naših liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika”, rekao je Herceg.

Njegova vlada “zagrijala” je brojne objekte.

Sretni smo što je, nakon što smo završili s uređenjem zgrade Županijske skupštine i Županijskog suda, konačno na red došla i zgrada naše Vlade. Uskoro kreće obnova, dogradnja i prenamjena hotela Ero za zgradu Vlade HNŽ-a, gdje će biti 13.400 četvornih metara prostora, za što smo osigurali inicijalna sredstva te dobili urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu od Grada. To je razlog što obnova još nije počela. Čekali smo papire. Imat ćemo cijelu Vladu u jednom prostoru, a ne plaćati skupe najamnine u gradu. Zato smo kupili zgradu hotela Ero. Višenamjenski. Sada se nalazimo u zgradi Studentskog doma, u neuslovnom prostoru. Nismo bili dužni obnavljati objekte lokalnih samouprava, ali smo to velikodušno preuzeli na sebe. Ponašamo se kao prava županijska vlast, svih gradova i općina naše županije“. dogradnja i prenamjena Hotela Ero za zgradu Vlade HNŽ-a, gdje će biti 13.400 četvornih metara prostora, za što smo osigurali inicijalna sredstva te ishodili urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu od Grada. Top je razlog što obnova još nije počela. Čekali smo papire. Imat ćemo cijelu Vladu u jednom prostoru, a ne plaćati skupe najamnine u gradu. Zato smo kupili zgradu hotela Ero. Višenamjenski. Sada se nalazimo u zgradi Studentskog doma, u neuslovnom prostoru. Nismo bili dužni obnavljati objekte lokalnih samouprava, ali smo to velikodušno preuzeli na sebe. Ponašamo se kao prava županijska vlast, svih gradova i općina naše županije“. dogradnja i prenamjena Hotela Ero za zgradu Vlade HNŽ-a, gdje će biti 13.400 četvornih metara prostora, za što smo osigurali inicijalna sredstva te ishodili urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu od Grada. Top je razlog što obnova još nije počela. Čekali smo papire. Imat ćemo cijelu Vladu u jednom prostoru, a ne plaćati skupe najamnine u gradu. Zato smo kupili zgradu hotela Ero. Višenamjenski. Sada se nalazimo u zgradi Studentskog doma, u neuslovnom prostoru. Nismo bili dužni obnavljati objekte lokalnih samouprava, ali smo to velikodušno preuzeli na sebe. Ponašamo se kao prava županijska vlast, svih gradova i općina naše županije“. Top je razlog što obnova još nije počela. Čekali smo papire. Imat ćemo cijelu Vladu u jednom prostoru, a ne plaćati skupe najamnine u gradu. Zato smo kupili zgradu hotela Ero. Višenamjenski. Sada se nalazimo u zgradi Studentskog doma, u neuslovnom prostoru. Nismo bili dužni obnavljati objekte lokalnih samouprava, ali smo to velikodušno preuzeli na sebe. Ponašamo se kao prava županijska vlast, svih gradova i općina naše županije“. Top je razlog što obnova još nije počela. Čekali smo papire. Imat ćemo cijelu Vladu u jednom prostoru, a ne plaćati skupe najamnine u gradu. Zato smo kupili zgradu hotela Ero. Višenamjenski. Sada se nalazimo u zgradi Studentskog doma, u neuslovnom prostoru. Nismo bili dužni obnavljati objekte lokalnih samouprava, ali smo to velikodušno preuzeli na sebe. Ponašamo se kao prava županijska vlast, svih gradova i općina naše županije“.  

Usvojeni su i neki strateški dokumenti.

"Donijeli smo krovnu strategiju razvoja HNŽ-a. Donijeli smo prvi prostorni plan. Zatekli smo županiju bez strategije i prostornog plana. Donijeli smo strategiju ruralnog razvoja, za borbu protiv korupcije, za mlade, razvoj javnih cesta, strateški plan za braniteljsko poduzetništvo, donijeli smo akcijske planove, prvi županijski plan je osnova za privlačenje investicija, privlačenje gospodarstva, apliciranje projekata, imamo odličan dokument za izradu sektorskih strategija, okvirni proračunski dokument, te godišnje proračune za naše javne investicije. Temeljna gospodarska načela su ekonomska i ekološka održivost te socijalna uključenost. Kada su u pitanju prekogranični projekti, otišli smo korak dalje od ostalih. Trenutno radimo na desetak križnih -granični europski projekti. Nedavno smo završili dva vezana uz naš Park prirode Hutovo blato."kazao je Herceg, dodavši kako su ovi projekti u Hutovo blato doveli više posjetitelja nego u cijeloj protekloj godini.

Na kraju, Herceg je "otkrio formulu ostanka mladih u našoj zemlji".

Konkretan primjer snage i zajedništva su tri međunarodna sajma na kojima smo bili, na kojima smo nastupili u Tel Avivu, Londonu i Berlinu. Tamo su tri županije HNŽ, ŽZH i HBŽ te Turistički klaster Hercegovine, uz potporu USAID-a, predstavili zajednički štand i ostavili vrhunski dojam. Možda zvuči pretenciozno, ali bili smo svojevrsni hit. Bili smo mjesto gdje su se okupljali svjetski dužnosnici, turistički djelatnici, mediji, prijatelji. Ističem to kao dobar pokazatelj svega što ta veza može proizvesti. Vlada daje značajnu potporu Zračnoj luci Mostar. Uvjereni smo da je to ključno za snažan razvoj našeg turizma, gospodarstva i društva u cjelini. Imamo dva parka prirode i jedinu županiju koja ima izlaz na more. Stoga je važno imati kvalitetnu vezu“, kazao je Herceg. Londonu i Berlinu. Tamo su tri županije HNŽ, ŽZH i HBŽ te Turistički klaster Hercegovine, uz potporu USAID-a, predstavili zajednički štand i ostavili vrhunski dojam. Možda zvuči pretenciozno, ali bili smo svojevrsni hit. Bili smo mjesto gdje su se okupljali svjetski dužnosnici, turistički djelatnici, mediji, prijatelji. Ističem to kao dobar pokazatelj svega što ta veza može proizvesti. Vlada daje značajnu potporu Zračnoj luci Mostar. Uvjereni smo da je to ključno za snažan razvoj našeg turizma, gospodarstva i društva u cjelini. Imamo dva parka prirode i jedinu županiju koja ima izlaz na more. Stoga je važno imati kvalitetnu vezu“, kazao je Herceg. Londonu i Berlinu. Tamo su tri županije HNŽ, ŽZH i HBŽ te Turistički klaster Hercegovine, uz potporu USAID-a, predstavili zajednički štand i ostavili vrhunski dojam. Možda zvuči pretenciozno, ali bili smo svojevrsni hit. Bili smo mjesto gdje su se okupljali svjetski dužnosnici, turistički djelatnici, mediji, prijatelji. Ističem to kao dobar pokazatelj svega što ta veza može proizvesti. Vlada daje značajnu potporu Zračnoj luci Mostar. Uvjereni smo da je to ključno za snažan razvoj našeg turizma, gospodarstva i društva u cjelini. Imamo dva parka prirode i jedinu županiju koja ima izlaz na more. Stoga je važno imati kvalitetnu vezu“, kazao je Herceg. Možda zvuči pretenciozno, ali bili smo svojevrsni hit. Bili smo mjesto gdje su se okupljali svjetski dužnosnici, turistički djelatnici, mediji, prijatelji. Ističem to kao dobar pokazatelj svega što ta veza može proizvesti. Vlada daje značajnu potporu Zračnoj luci Mostar. Uvjereni smo da je to ključno za snažan razvoj našeg turizma, gospodarstva i društva u cjelini. Imamo dva parka prirode i jedinu županiju koja ima izlaz na more. Stoga je važno imati kvalitetnu vezu“, kazao je Herceg. 

Cijeli intervju poslušajte na poveznici.

Učitavanje sadržaja...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.