MILANOVIĆ "Dosta je, nećete više!"

Zoran Milanović
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je, zajedno s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, na jučerašnjoj konferenciji za medije najavio da će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici. Milanović je najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Od 10:30 na Iblerovom trgu se održala sjednica Glavnog odbora SDP-a. Na samom početku su se obratili predsjednik SDP-a Peđa Grbin i premijerski kandidat Zoran Milanović. Na kraju sjednice također će biti izjave za medije.

Milanović i Grbin su dočekani ogromnim pljeskom i ovacijama. Prvi se obratio Grbin.

"33 dana do izbora. Čeka nas težak posao. Ovo su izbori za demokraciju. Oni koji su mrcvarili institucije, Ustav, zakone, poslovnike... Nisu ponudili ništa. Nijedan problem oni nisu uspjeli riješiti. Da, svaki euro je dobrodošao, ali daj problem riješi trajno, a to HDZ nije u stanju. Oni su navikli da žive u korupciji i da nas sve mogu potkupiti. Mi im poručujemo, ne možete!" rekao je Grbin, prenosi Index.

"Naše ljude potkupiti nećete. Oni znaju što je za nekoliko tjedana. U pitanju je sloboda i demokracija", rekao je Grbin. "Odluka da Milanović bude kandidat nije se rodila preko noći, ona je promišljena", kaže Grbin. "Onima koji su jučer bili na apaurinima želim reći da je SDP uvijek bio stranka Ustava i zakona. Pozivam Ustavni sud da što prije donese odluku je li ono što niti jednom stavkom Ustava i zakona nije zabranjeno, je li to dopušteno. Da ne bi odugovlačili, obratit ćemo im se i pravnički. Neka odluče, i to čim prije. Mi ćemo odluku poštovati, kakva god bila", rekao je Grbin.

Milanović: Slijedi katarza

"Na prvim izborima 2020. godine sam se držao neutralno. Nisam tada nikome dao glas. To sam učinio i godinu dana kasnije. Ali okolnosti su se promijenile. Prije dva mjeseca to nije bilo moguće. Slučaj instaliranja probisvijeta koji se naziva glavnim državnim odvjetnikom u meni je probudio bijes. Ne ulazim u svaki sukob bez razmišljanja i znam da nisam medvjed i sada mogu biti ozlijeđen. Ali nije bilo izbora. Peđa kaže da ne mogu više raditi ono što su radili. Mogu. Na vama je da kažete nećete više. Gotovo je.

Ustav i zakoni su nešto što smo uvijek poštivali. Uzdam se u vašu podršku od svih vas koji će mi biti partneri. Vodili smo Hrvatsku dva puta i otišli s vlasti dostojanstveno i nikad pokvareno, i nikad devastirano i uvijek svjesni da se izbori mogu izgubiti, ali obraz ne, kako je govorio Račan.

Stanoviti AP, čovjek koji se lažno predstavlja skoro 10 godina, je kada sam pozivao da se držimo Ustava, da sazivamo sastanke vrhovnih tijela nacionalne sigurnosti, znate koji sam odgovor dobio? Citiram: Ustav nas obvezuje u normalnim vremenima s normalnim ljudima. Naravno, tu su arbitri on i njegova partijska klika.

Nas Ustav obvezuje uvijek, ali obvezuje nas i volja ljudi. Ovo što se dogodilo od Nove godine na ovamo nije mrcvarenje, to je nešto drugo. To je duboko cinično, bezobrazno i drsko pravljenje budale od nacije. Nijedan dobronamjerni signal ili upozorenje nije upalio, Hrvatska je otplovila kao neka skela.

Moraš voditi brigu o narodu, biti s njima i slušaš, ne bespogovorno. Ovo je 7.5 godina katastrofalne vlasti koja poprima elemente grčke tragedije. Slijedi katarza. Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju.

Koja razlika u jednom danu - what a difference a day makes, 24 little hours", zaključio je Milanović svoj govor i dobio ovacije. "Croatia victor", dodao je.