NAKON EKSPLOZIJE Boeing javno priznao pogreške američkog proizvođača zrakoplova

Boeing
Reuters/Instagram

Izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun priznao je pogreške američkog proizvođača zrakoplova dok više od 170 aviona ostaje prizemljeno četvrti dan, rekavši osoblju da će tvrtka osigurati da se nesreća poput eksplozije panela na Alaska Airlinesu u zraku "više nikada ne ponovi".

Najviši dužnosnik kompanije za proizvodnju zrakoplova Stan Deal također je rekao na sumornom sastanku u gradskoj vijećnici u Rentonu, gradu u saveznoj državi Washington u kojoj se proizvodi model 737, da Boeing priznaje "stvarnu ozbiljnost nesreće" dok pokreće provjere kontrola kvalitete i procesa, piše Hina.

Calhounove primjedbe bile su prvo Boeingovo javno priznanje pogrešaka otkako je u petak u letu eksplodirao panel u gotovo punom 737 MAX 9, ostavljajući zjapeću rupu pokraj praznog sjedala.

Sadržaj se učitava...

Calhoun je rekao da je bio "potresen do kosti" nesrećom, koja je ponovno pokrenula pritisak na Boeing zbog njegove problematične obitelji zrakoplova gotovo pet godina nakon sigurnosne krize MAX-a izazvane smrtonosnim nesrećama u Indoneziji i Etiopiji.

"Kao prvo, pristupit ćemo ovome priznajući svoju pogrešku", rekao je Calhoun zaposlenicima, prema izvatku koji je objavio Boeing. "Pristupit ćemo tome sa 100 posto potpunom transparentnošću na svakom koraku."

Alaska Airlines i United Airlines, dva američka prijevoznika koji koriste privremeno prizemljene zrakoplove, pronašli su labave dijelove na sličnim letjelicama, što je izazvalo strah da bi se takav incident mogao ponoviti.

Na odvojenom sastanku u utorak, Boeing je rekao osoblju da se nalazi tretiraju kao "pitanje kontrole kvalitete" i da su u tijeku provjere kod Boeinga i dobavljača trupa Spirit Aerosystems, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem.

Boeing je poslao pisane naloge svojim pogonima i tvornicama svojih dobavljača kako bi osigurao da se takvi problemi riješe i kako bi proveo opsežnije provjere sustava i procesa, rekli su.

Calhoun je također rekao zaposlenicima Boeinga da će kompanija "osigurati da svaki sljedeći zrakoplov koji poleti bude siguran".