ZAGAĐENJE STIGLO I DO BIH Požar u Osijeku još nije ugašen, župan najavio kaznenu prijavu

Požar Osijek
HRT

Prilikom gašenja požara uskladištene plastike u osječkoj tvrtki "Drava International" ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. Veliki požar je planuo jučer iza ponoći na deponiju uskladištene plastike na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

U RTL Direkt ispred mjesta gdje je buknuo požar u Osijeku javio se sinoć župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Najavljena kaznena prijava protiv vlasnika tvrtke

Ova havarija je ogromna, zagadila je cijelu županiju i susjedne i došla je do BiH. Evo jedan moj prijedlog, sutra ćemo mi na našoj koordinaciji, ja ću osobno napisati dopise svim relevantnim službama koje su u ovom trebale sudjelovati i prije 20 godina sprječavati ovakve stvari, koji su trebali provoditi nadzor, napisat ćemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i protiv vlasnika ove tvrtke - i Osijek i Osječko-baranjska županija.

''Namjerno je izazvan''

Pozivam forenzički centar iz Zagreba da dođu ovdje i da maksimalno profesionalno provedu analizu, provedu ispitivanje zašto je došlo do ovog požara. Tko ga je i na koji način uzrokovao, tko to ne znamo, a je li namjerno - ali prema mojoj procjeni on je namjerno izazvan jer nema logike da je izbio na tom dijelu gdje nema šanse da izbije u desetom mjesecu i da se utvrdi odgovornost svih onih koji su bili dužni pratiti ovaj sustav.

Ja nemam te poluge i ne mogu to sprječavati i ne mogu ulaziti u prostor privatne tvrtke i rješavati nekakve stvari koje naočigled nisu dobre. Zato postoje službe koje imaju plaće za to, koji su imenovani i nek izvole to raditi. Neka se provjeri i neka se vidi zašto je došlo do ovoga i neka se utvrde krivci. Vidjet ćete da ćete imati krivaca koliko god hoćete ako se bude radilo po zakonu i pravilno", rekao je Anušić.

Voditeljica je Anušića pitala smatra li da se do sada nije radilo po zakonu i pravilu.

"Da se radilo po zakonu i pravilu ovdje ne bi bilo pola milijuna tona bačene plastike iz koje raste korov i trava. Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 tisuća kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola milijuna", kaže Anušić.

Vlasnik tvrtke tvrdi da je požar sigurno podmetnut.

"Kod tog vlasnika tvrtke već je nekoliko požara bilo, i u prijašnjim tvrtkama i uvijek se sve požarom završavalo. Postoje službe, ni vi u studiju RTL-a, niti ja ovdje ne mogu to riješiti. Postoje službe, službe neka krenu raditi svoj posao i vidjet ćete da ćete doći do frapantnih činjenica koje su nevjerojatne. U državi koja je članica EU, demokratskoj državi i sustavu koji treba funkcionirati kroz pravo i pravdu", rekao je Anušić.

''Stanje pod kontrolom''

Na požarištu u Osijeku noćas je dežuralo 20 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su protekle noći gasili rubna područja požara balirane plastike u osječkoj tvrtki 'Drava International' i natapali vodom površine s plastikom, a dosta toga još gori.

''Stanje je pod kontrolom, požar je ostao u onim granicama sektora koje smo mi jučer odredili'', rekao je za program HTV Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko baranjske županije.

''Ovo što se sada još vidi, to je izgaranje posljednjih ostataka plastike. Danas ćemo to sanirati da nema više izdimljavanja'', dodao je.