USKOK ISTRAŽUJE LANAC VELIKIH ŠVERCERA DROGE Koristili zanimljiva kodna imena poput Putin, Džeko, Superman i John Gotti

Šverc marihuane
USKOK

U sjedištu USKOK-a u Splitu danas traje ispitivanje osumnjičenika uhićenih u sklopu velike akcije razbijanja šverca droge u zemljama Europske unije. USKOK drži da je organizaciju ustrojio Nenad Petrak, zagrebački poduzetnik, koji se od travnja i sukoba na Skalicama s Josipom Čubelićem nalazi u bijegu. Prema posljednjim informacijama, skrasio se u Turskoj. Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica te Jerko Radić. Obojica su bila s Petrakom na Skalicama, piše Dalmatinski portal.

USKOK tereti osumnjičenike da su radi daljnje prodaje nabavili najmanje 964,5 kilograma marihuane i 100 kilograma hašiša, od čega su prodali najmanje 377 kilograma marihuane i 77 kilograma hašiša. Vrijednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 milijuna eura

Zanimljiva kodna imena, Putin, Džeko...

USKOK sumnjiči Petraka da je od konca 2019. do početka 2021. na području Hrvatske, Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije i Crne Gore radi kontinuirane nabave velikih količina hašiša i marihuane te njihovog krijumčarenja i prodaje u državama EU, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenog Tomislava Miletića, trećeokrivljenog Antu Varnicu, četvrtookrivljenog Jerka Radića, petookrivljenog Andriju Juranića, 12-okrivljenog Filipa Romića te osobu kodnog imena Vladimir Putin. Miletić je, pak, angažirao još dvojicu okrivljenika i niz drugih osoba, Radić 15-okrivljenog Krešimira Mrđena, Juranić 13-okrivljenog Ivana Mikulića i tako redom. Osamnaestookrivljeni Miljenko Gerželj sumnjiči se da je angažirao više osoba, među njima i nepoznatu osobu kodnog imena Džeko

Droga dolazila iz Španjolske i Crne Gore


Petrak je po USKOK-u organizirao kupnju većih količina hašiša i marihuane u Španjolskoj i Crnoj Gori te prodaju u državama EU. Izdavao je naloge Miletiću u Alicanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barceloni i Sakaria u Bilbaou da organiziraju prihvat i skladištenje droge. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca. Ovisno o narudžbama, dogovarao je i cijenu prijevoza te određivao gdje i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbjegavanja policijskih ophodnji i pronalaska droge, sumnja USKOK. 

Miletić i društvo su u unajmljenim stanovima i halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Bilbaoa, Madrida, Valencije i Granade skladištili marihuanu i hašiš, dok su četvorica okrivljenika po uputi Petraka u Španjolskoj kupili trgovačko društvo 'Transports Kayla Maria 2007' i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge. 

Ozbiljna organizacija pokrivala cijelu Europu

Džeko i Putin su u dogovoreno vrijeme u industrijskim halama utovarali hašiš i marihuanu. Devet vozača obavljali su prijevoz droge kupcima u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj. Tako su 21. svibnja 2020. u Španjolskoj po Petrakovom nalogu i njegovom dogovoru s Romićem o prijevozu marihuane, u gradu Atarfe u pokrajini Granada u iznajmljenoj hali utovarili 120 kila marihuane i sakrili je između paleta legalne robe u teretno vozilo marke Scania zagrebačkih registracija. U Sloveniji je izvršen pretovar tereta u vozilo marke Volvo. Droga je 27. svibnja dovezena u Zagreb. Idući dan je prodano 62 kilograma. Romić se sumnjiči da je po Miletićevoj uputi organizirao i dopremu 45 kilograma marihuane iz Zagreba do Dugopolja gdje je drogu preuzeo Juranić i predao je Bogiću, nakon čega su je prodali na ilegalnom tržištu. 

U kolovozu 2020. došlo je do zaplijene 285 tisuća eura od prodaje droge. Novac je Igor L. iz Las Palmasa prenio zrakoplovom u Malagu. Novac je pronađen i oduzet. Petrak je u dogovoru s Miletićem radi prodaje 100 kilograma hašiša u Italiji dao uputu Damjanu Puljeku da naloži Igoru L. da iz Granade odveze tu drogu. Početkom rujna krenuo je za Italiju s 23 kilograma hašiša. Baričević je osiguravao prolaz kao prethodnica, ali su policijski službenici Guardia Civile na autoputu zaustavili Igora L. u vozilu Seat Ibiza te mu oduzeli drogu. Baričević je po Puljekovoj uputi iz stana Igora L. preuzeo preostalih 77 kilograma hašiša i predao ga vozaču na kojeg ga je uputio Džeko. Droga je po Petrakovom nalogu i dogovoru s osobom kodnog imena John Gotti isporučena kupcu u Italiji.