SPLIT Policajac susjedu dao podatke o zlostavljanoj ženi. Susjed ih poslao zlostavljaču

optužnica,policajac,susjedi,zlostavljač
Sanjin Strukic/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je u prosincu prošle godine optužnicu protiv policajca kojeg sumnjiči da je odao podatke o zlostavljanoj ženi susjedu, nakon čega je susjed te podatke proslijedio nasilnom suprugu žrtve, prenosi index.hr.

Kako stoji u optužnici, policajac je u rujnu 2021. godine u 3.27 sati te u listopadu iste godine u 3.15 sati u Splitu, u prostorijama operativnog dežurstva na graničnom prijelazu Luka Split, pretraživao u Registru informacije o zlostavljanoj ženi. Fotografirao ih je mobitelom i preko WhatsAppa poslao susjedu. Susjed je te podatke poslao svom prijatelju, nasilnom suprugu žene koja je od njega pobjegla. Muž joj je potom slao poruke i prijetio.

Tužiteljstvo je, prema optužnici, za policajca tražilo osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, što znači da neće u zatvor ako u tom razdoblju ne ponovi kazneno djelo. Također traže da plati 1000 kuna troškova.

Policajac sve priznao, tvrdi da ga je susjed izigrao

Prilikom ispitivanja policajac je sve priznao, ističući da je to učinio na zamolbu dugogodišnjeg prijatelja i susjeda, stekavši dojam da se radi o sentimentalnim razlozima.

"Zlostavljanu ženu nikada nije vidio niti mu je poznato tko je ona. Susjed je izigrao njegovo povjerenje. Izrazio je žaljenje zbog počinjenog. Zlostavljana žena je detaljno opisala cijelu kronologiju odnosa sa svojim suprugom, koji ju je tijekom braka zlostavljao, a kojeg je napustila. U listopadu 2021. od jedne osobe na mobitel je zaprimila fotografiju policijskog ekrana sa podacima iz evidencije MUP-a o njoj. Ujedno joj je muž zlostavljač uputio više poruka u kojima se poziva na podatke iz ove evidencije. Iz toga je zaključila da mu ih je proslijedio neki policijski službenik pa je MUP-u uputila pritužbu", stoji u optužnici.

Susjed: Sažalio sam se

Susjed koji je proslijedio informacije nasilnom suprugu kazao je da se sažalio nad njim jer mu se žalio na probleme u braku. "Želeći mu pomoći, samoinicijativno od svog prijatelja, policijskog službenika, sam zatražio podatke o ženi", rekao je susjed.

"Neistinito mu je prikazao da se radi o osobi s kojom je u ljubavnoj vezi pa ga samo zanima hoće li imati problema s njezinim suprugom. Na njegovo inzistiranje policajac mu je na kraju putem aplikacije WhatsApp poslao fotografije podataka za imenovanu iz Središnjeg sustava MUP-a. Upozorio ga je na osjetljivost takvih podataka i da ih nikome ne pokazuje. Međutim, on je suprugu protekom nekoliko dana u kafiću pokazao ove podatke, što je ovoga iznenadilo. Nije mu ih proslijedio, već je to očito ovaj sam učinio te večeri.

Nije znao da se radi o podacima koji su službena tajna i cijeli ovaj postupak bio je nepromišljen i ne može prestati žaliti što je na ovakav način iznevjerio prijatelja", stoji u optužnici.