FOTO/VIDEO  Rimac Nevera oborila 23 rekorda u jednom danu

Mate Rimac,Električni automobili,Nevera,svjetski rekord
rimac automobili

Rimac Nevera već je pokazao da je jedno od najbržih vozila na svijetu, a svaka sumnja sada je otklonjena jer je ovaj električni hiperautomobil srušio čak 23 rekorda performansi - sve u samo jednom danu, što je rekord samo po sebi objavljeno je na službenoj stranici RimacAutomobili.

Od osnivanja u Hrvatskoj 2009. godine, Rimac Automobili razvija neke od najuzbudljivijih i tehnološki najnaprednih električnih hiperautomobila. Rimčev prvi električni automobil, Concept_One, predstavljen je 2016. godine i smatra se jednim od najbržih serijski proizvedenih vozila u to vrijeme, iako je proizvedeno samo osam vozila. Rimčev Concept_Two debitirao je 2018. godine i kasnije se razvio u proizvodnu verziju koja je preimenovana u Nevera. Nevera predstavlja značajan potencijal električnih hiperautomobila koji mogu značajno nadmašiti svoje ekvivalente s unutarnjim izgaranjem bez emisija.

Mate Rimac,Električni automobili,Nevera,svjetski rekord

Posljednjih nekoliko godina pratili smo napredak Nevere kako je prošla završne testove sudara, a zatim smo vidjeli nevjerojatne snimke zimskih testiranja. Rimac je obećao veću proizvodnju Nevere - procjenjuje se da će biti proizvedeno 150 vozila, svako po cijeni od 2,4 milijuna dolara.

Istina, cijena je visoka, ali kako kažu, dobijete ono za što platite. Prije šest mjeseci, Rimac je isticao da može oboriti svjetske rekorde za najveću brzinu električnog vozila. Sada je potvrdio još 23 rekorda performansi i proglasio Neveru "ultimativnim hiperautomobilom za rušenje rekorda". 

Rekordi su oboreni na njemačkom testnom poligonu Automotive Testing Papenburg (ATP) koristeći njegove 4-kilometarske (2,49 milje) ravne dionice. Sva 23 rekorda neovisno su potvrdile tvrtke Dewesoft i RaceLogic, koje su imale svoje timove na licu mjesta kako bi osigurale da sva oprema besprijekorno radi.

Najnoviji val Rimčevih rekorda predvodilo je vrijeme ubrzanja od 0-400 km/h (249 mph) koje je iznosilo 21,31 sekunde. Ostali rekordi uključuju četvrt milje i zaustavnu udaljenost od 100-0 km/h. Tim ističe da je Nevera čak nadmašila svoje službeno vrijeme ubrzanja od 0-60 mph od 1,85 sekundi, postigavši rezultat od 1,74 sekunde. Mate Rimac, osnivač Rimac Grupe, komentirao je rekorde:

"Kad sam odrastao, uvijek sam gledao automobile koji su pisali povijest i postavljali nove standarde u performansama, divio se revolucionarnoj tehnologiji koju su donosili na ceste. To me motivira od samog početka - razvijati nove tehnologije koje redefiniraju moguće. Danas s ponosom mogu reći da naš automobil može dostići brzinu od 400 km/h i vratiti se na 0 za manje vremena nego što je bilo potrebno McLarenu F1 da ubrza do 350 km/h. I ne samo to, može to raditi iznova i iznova, rušeći sve ostale performanse. Ako biste imali Neveru i pristup stazi, mogli biste to učiniti i vi."

Zato i košta toliko mnogo, ali pružanje potencijala za tih sretnih 150 kupaca da sami pokušaju oboriti rekord u performansama nešto je što se ne viđa svaki dan, pogotovo u svijetu električnih vozila.

Pogledajte dokumentirani dan obaranja rekorda u nastavku.

Sadržaj se učitava...