RIJETKA POJAVA NA HRVATSKOM NEBU U Zagreb sletio Boeing 747 direktno iz američke vojne baze

Boeing 747

"747 stiže u Zagreb", "Zna li neko gdje ide, što prevozi?", "Teret je sigurno zanimljivi", tako je jučer reagirala zajednica hrvatskih planespottera i zaljubljenika u avione na informaciju da Boeing 747 prijevoznika Kalitta air dolazi u Zagreb. Većinu njih zanimalo je isto - što to prevozi i kuda ide.

Zaista, radi se o zrakoplovu koja je rijetka pojava iznad zagrebačkog neba, a interes je dodatno pobudio pozivni znak CMB koji označava američko transportno zapovjedništvo. Što je zrakoplov radio u Hrvatskoj?, piše Jutarnji.

Prema podacima dostupnima na Flightradaru, zrakoplov je u Zagreb došao iz Sjedinjenih Američkih Država. Poletio je iz baze zračnih snaga Dover oko pola tri ujutro prema srednjoeuropskom vremenu i u Hrvatsku sletio nešto prije podneva. Letio je ukupno devet sati i osam minuta na visini od 35 tisuća stopa (10 668 metara).

Kako piše specijalizirani portal Croatian Aviation, zrakoplov koji je sletio u Zagreb star je dvadeset godina. Prema najavi bi tijekom poslijepodnevnih sati trebao poletjeti prema zračnoj luci Incheon u Južnoj Koreji.

Kalitta air je, inače, tvrtka koja se bavi cargo letovima, odnosno prijevozom tereta. No, u posljednje vrijeme surađuje s američkom vojskom u dopremanju municije Ukrajini. Ista luka, ona u Doveru, iz koje je zrakoplov stigao na zagrebački aerodrom je postala svojevrsno središte tih operacija. Municija bi se dopremala do zračne baze neoznačenim kamionima otkuda bi kretali prema Europi i svojoj završnoj destinaciji - Poljskoj.

Procjenjuje se kako u jedan Boeing 747 stane 42 palete topničkih granata.