ANTIFAŠISTKINJE IZGUBILE OD REKTORA Vrhovni sud odlučio da moraju platiti odštetu Sveučilištu u Zagrebu

Damir Boras

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) mora platiti 2110 eura, odnosno oko 16.000 nekadašnjih kuna Sveučilištu u Zagrebu jer je u konačnici, u velikom preokretu pred Vrhovnim sudom, izgubila prethodno pravomoćno dobiveni spor. Sveučilište u Zagrebu na čelu s bivšim rektorom Damirom Borasom tužilo je, naime, MAZ još 2017. sporeći način na koji je MAZ objavio demanti sa Sveučilišta, piše Telegram.

Riječ je o sada već slavnom demantiju u kojem je jedna od spektakularnih tvrdnji bila i ona kako “nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma”. Iz Mreže antifašistkinja Zagreba sada su zamolili za pomoć u prikupljanju novca koji, u skladu s odlukom Vrhovnog suda, moraju isplatiti Sveučilištu u Zagrebu.

Podsjetimo, na MAZ-u je 2017. godine objavljen tekst “Propadanje rektorova protektorata” autorice Anje Grgurinović u kojem se kritički osvrnula na turbulentna zbivanja na Filozofskom fakultetu 2016. i Hrvatskim studijima 2017. godine; uzroke tim zbivanjima povezivala je s upravom Sveučilišta u Zagrebu pod Borasovim vodstvom.

Ubrzo nakon objave teksta, MAZ-u stiže spektakularan demanti kojim Sveučilište, u 15 točaka, opovrgava navode iz teksta. Primjerice, u točki 15, nadrealno navode kako “nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma”. Ustvrdili su i da nije točan navod iz teksta kako je “jedina prava ideologija koja vlada na Sveučilištu u Zagrebu klijentelistička hobotnica koja već godinama buja te ruši ono malo ugleda i kvalitete što je Sveučilištu ostalo”.

Preokret na Vrhovnom sudu

Mreži antifašistkinja uskoro stiže tužba iz Borasovog rektorata kojom tvrde da nisu objavile demanti Sveučilišta onako kako to propisuje Zakon o medijima. Sporili su što je Mreža na članak, u kojem je demanti odmah u cijelosti objavljen, stavila drugačiji naslov od izvornog i što je uredništvo tome članku dodalo kratak uvod.

Općinski sud u Zagrebu odbio je tužbu Sveučilišta, a tu je presudu nakon žalbe Sveučilišta potvrdio Županijski sud u Šibeniku. Sudovi su u oba stupnja, kako je Telegramu pojašnjavala odvjetnica MAZ-a Lina Budak, utvrđivali da je ispravak na MAZ portalu objavljen u skladu sa Zakonom o medijima.

S time se nedavno nije složio Vrhovni sud. Nakon dvije istovjetne presude, sada je dosudio posve suprotno – da demanti Sveučilišta na MAZ-u nije objavljen sukladno Zakonu o medijima. Drugim riječima, Mreža antifašistkinja – iako je u cijelosti odmah objavila demanti – proceduralno je pogriješila stavljanjem drugačijeg naslova od izvornog i dodavanjem kratkog uvoda uredništva.