OBUSTAVE LETOVA Niskobudžetne kompanije se povlače, a zračne luke u BiH ostaju u problemima

Aerodrom zračna luka Tuzla
Klix

Mađarska niskobudžetna avio-kompanija 'WizzAir' od rujna zatvara jednu od svojih baza na tuzlanskoj zračnoj luci, čime će se ugasiti svi letovi na relacijama ka Beču, Berlinu, Bilundu, Kelnu, Eindhovenu, Friedrichshafenu, Goeteborgu, Baden Badenu, Malmeu, Nurnbergu i Stockholm Skavsti.

Na taj način se ukida 36 tjednih letova, te će putnicima ubuduće ostati samo četiri linije (Basel, Dortmund, Hahn, Memingen), ali uz manji broj letova. Ovo je novi problem za Međunarodnu zračnu luku Tuzla, budući da je nešto ranije svoje letove ukinuo i 'Ryanair', a to bi se, kako kažu stručnjaci za ovu oblast, moglo odraziti i na Banja Luku, koja također surađuje sa pomenutim kompanijama.

Pojašnjavajući odluku da se ugasi baza u Tuzli, iz 'WizzAira' kao razloge navode izazovno makroekonomsko okruženje te komplicirane vremenske uvjete u regiji.

Direktor Zračne luke Tuzla Dževad Halilčević, kaže da 'WizzAir' nije imao nijedan ekonomski razlog da smanji broj letova, jer je ova godina oborila sve rekorde. "Srpanj se završio sa preko 69.000 putnika, avioni su puni", kaže Halilčević.

Tuzla i 'WizzAir' imaju uspješnu desetogodišnju suradnju. Na usluzi su i dalje njihova dva aviona, a priča se trebala nastaviti dolaskom trećeg baznog aviona te završetkom nekoliko kapitalnih projekata, poput proširenja putničkog terminala, ugradnje svjetala centralne linije na poletno-sletnoj stazi...

"Početkom srpnja imali smo sastanak i ničim se nije dalo naslutiti da će se ovo dogoditi. Ovo nije nimalo dobro za zračnu luku", kaže Halilčević, koji za 'Nezavisne novine' tvrdi da je još u ožujku i travnju apelirao na nadležne da bi moglo biti problema nakon što je 'Ryanair' suspendirao letove iz Tuzle zbog plaćanja pristojbe od tri KM za svakog odlazećeg putnika, a koju su avio-kompanije dužne plaćati Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Podsjećanja radi, ta pristojba je uvedena 2017. godine, a tada je iznosila jednu KM. Od 2018. je povećana na dvije KM, a od 2019. godine na tri marke za svakog odlaznog putnika i 40 KM po toni prevezenog tereta, prtljaga.

"Od 'WizzAira' nismo bili toliko uvjetovani kao od strane 'Ryanaira', ali bilo je pitanja ima li šanse da se pristojba stavi izvan snage. Ako uzmete grubu matematiku, da je od 1. siječnja pa do kraja srpnja s Zračne luke Tuzla prevezeno 430.000 putnika, da je 50 posto od toga odlaznih, dođemo do svote od 600.000 KM koju je po osnovu pristojbe morao platiti uglavnom 'WizzAir' prema BHDCA", poručio je Halilčević.

Gašenjem jedne od baza 'WizzAira' u Tuzli, broj putnika će sa predviđenih 600.000 pasti na oko 180.000, što je broj koji je ova zračna luka imala 2014. godine. Zrakoplovni analitičar Alen Šćuric, smatra da se, osim sporne pristojbe, razlozi ukidanja baze mogu tražiti u tome što Zračna luka Tuzla već godinama nije završila obećane infrastrukturne projekte.

"'WizzAir' je morao imati tri aviona u Tuzli, umjesto dva, da bi anulirali kašnjenja zbog magle, snijega... Pune tri godine se taj treći gate prolongira", kaže Šćuric. Međutim, direktor Zračne luke Tuzla negira ove navode.

"Kada je riječ o trećem gateu, on je podrazumijevao treći avion, ali imajući u vidu i ovaj postojeći putnički terminal, brzinu opsluge i broj izvršitelja, mi smo bez problema radili istovremeno i 'WizzAir' i 'Ryanair'. Po tri zrakoplova su u sat vremena polijetala bez ikakvih problema", odgovara Halilčević.

Pomoć za Međunarodni aerodrom Tuzla zbog aktualne situacije, osigurala je i Vlada Tuzlanske županije. Oni su odobrili milijun KM za investicijski projekat ugradnje svjetala centralne linije na poletno-sletnoj stazi.

Kada je u pitanju Aerodrom Banja Luka, stručnjaci smatraju da on sa jedne strane može profitirati zbog Tuzle, jer se dio putnika može odlučiti da putuje iz Banja Luke. Ali, ako se 'WizzAir' pozove na iste razloge kao u Tuzli, i Banja Luka je u problemu.

"'WizzAir' je maksimalno porezao i Tuzlu i Sarajevo. Četiri aviona je maknuo iz BiH. Da li je Banja Luka sljedeća, to ne mogu reći. Ako je 'WizzAir' isprovociran ovom pristojbom od 1,5 eura, onda će se to dogoditi i Banja Luci, osim ako ne iznađu modalitet da to sami isfinanciraju. Banja Luka nije prijavljivala BHDCA pristojbu i zbog toga se ona nije ni plaćala. Ja sam rekao direktorici da se jako čuva te pristojbe", ističe Šćuric, koji smatra da će mađarska avio-kompanija sigurno imati zahtjeve i za Banja Luku.

"Budite sto posto sigurni u to. Ono što mi je direktorica rekla kad sam bio u Banja Luci jeste da je prvo pitanje i 'Ryanaira' i 'WizzAira' bilo da li će povećati cijena letenja. Ako hoće, sigurno je da će obje te kompanije otići iz Banja Luke", dodaje on.

'Wizz Air' već ove zime u Banja Luci ukida dvije od četiri linije za Hamburg, Stockholm Skavstu ukida već 28. kolovoza, a Malme je već ukinuo. Kompanija će letjeti samo za Basel (tri leta tjedno) i Dortmund (dva leta). Kada se sve sabere, mađarski avioni će ove zime iz BiH letjeti 25 puta tjedno, na osam linija, pišu 'Nezavisne novine'.

Iz Međunarodne zračne luke Banja Luka za 'Nezavisne novine' poručuju da u narednom razdoblju nastavljaju suradnju sa avio-kompanijama 'Ryanair' i 'WizzAir'. "U zimskoj sezoni letenja, odnosno od listopada tekuće godine, avio-kompanija 'WizzAir' nastavlja prometovati sa istim brojem destinacija, naravno, kompanije zadržavaju izmjene reda letenja u skladu sa svojim poslovnim i organizacijskim zahtjevima", navode iz banjalučke zračne luke

I oni tvrde da je jedan od razloga odlaska niskotarifnih kompanija iz zračnih luka u BiH visina pristojbe od tri KM koju naplaćuje BHDCA. Zbog toga su iz zračnih luka Tuzla i Mostar pokrenuli zajedničku inicijativu da se pomenuta pristojba ukine. "Odlazak avio-kompanija iz Republike Srpske, odnosno Federacije BiH rezultira smanjenjem avio-linija i putnika, što direktno utječe na poslovanje", dodali su.

Ukidanje pristojbe ne dolazi u obzir, glasi odgovor iz BHDCA, odakle napominju da je naknada uvedena po preporukama Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), a propisana je i Zakonom o zrakoplovstvu BiH.

"BHDCA je spremna saslušati sve inicijative, ali za BHDCA nije prihvatljivo potpuno ukidanje te naknade", poručili su iz Direkcije, dodajući da će uskoro biti održan zajednički sastanak na kojem bi se trebalo naći rješenje za ovo pitanje.