BIJEG IZ TUZLE Lumiwings obznanio zašto odlazi iz Bosne i Hercegovine

Lumiwings

Nakon više vijesti i najava o uspostavljanju novih aviolinija u Bosni i Hercegovini, loše vijesti stižu iz Tuzle. Grčka aviokompanija Lumiwings, nakon dva i pol mjeseca rada, povlači se s Međunarodne zračne luke Tuzla.

Kao razlog navode nedovoljan broj putnika, a nadležni traže rješenje za ponovnu uspostavu letova. Dva i pol milijuna maraka, koja je županijska vlast izdvojila za subvencije, potrošena su.

Nakon što je Lumiwings obustavio letove, putnici trenutno s tuzlanske zračne luke mogu putovati Wizz-airom na samo tri destinacije: Dortmund, Memingen i Basel.

Loš odziv putnika i popunjenost letova Lumiwingsa s tek 30 posto doveli su do toga da nije poznato što se može očekivati ljeti na tuzlanskoj zračnoj luci, kada je potražnja za letovima izuzetno velika.

"Pregovaramo sa svim zainteresiranim aviokompanijama, ali ono što najčešće dobivamo kao odgovor je da trenutno nemaju kapaciteta, odnosno oni svoje kapacitete preusmjeravaju tamo gdje mogu povećati cijenu i prodaju svoje usluge", rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodne zračne luke Tuzla.

U pripremi je model novog javnog poziva za aviokompanije koje će moći dobiti subvencije, a iz oporbe Skupštine TŽ navode da su na ovakav ishod s Lumiwingsom upozoravali ranije.

"Ukazivali smo da način subvencioniranja nije ispravan, jer nismo subvencionirali prijevoz putnika, nego kompaniju koja to radi", kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TŽ.

"Vlada i Skupština će podržavati Zračnu luku, a na nama je svima hoćemo li koristiti taj vid prijevoza ili nećemo", rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TŽ.

Za tuzlansku zračnu luku slijedi neizvjestan period, a Županijska vlada je i za ovu godinu planirala novac za subvencije, što će ovisiti o ishodu javnog poziva.