LETOVI PREKO BEOGRADA Wizzair ukida bazu i jeftine letove iz Sarajeva. U sve se uplela kompanija iz Srbije

Wizz Air Sarajevo

"S dubokim žaljenjem smo morali donijeti tešku, ali odgovornu odluku da 1. studenog 2022. godine zatvorimo svoju bazu u Sarajevu. Putnici s rezervacijama na koje utiče ova odluka će biti kontaktirani putem e-maila sa savjetima o svim njihovim opcijama, koje uključuju: ponovnu rezervaciju, puni povrat novca ili 120% originalne cijene u vidu kredita aviokompanije", navode iz kompanije Wizzair.

"Ova odluka je rezultat trenutno izazovnog makroekonomskog okruženja, kao i kontinuiranih izazova u lancu opskrbe. Nakon pregleda trenutnih performansi, važno nam je da svoju mrežu brzo prilagodimo promjenama na tržištu i potrebama naših kupaca, kako bismo ostali otporni i konkurentni na tržištu. U skladu s tim, za sada se fokusiramo na povećanje prisutnosti naše bh. baze u Tuzli, te ćemo stoga 1. studenog zatvoriti našu bazu u Sarajevu.

Naš prioritet je da minimiziramo sveukupni poremećaj za naše bosanskohercegovačke putnike i zaštitimo proces zapošljavanja naše ekipe. Iz Sarajeva ćemo nastaviti letjeti do Abu Dhabija i Londona (aerodrom Luton). Pored toga, konsolidirat ćemo naše prisustvo u bazi u Tuzli i tamo ojačati našu poziciju. 

Dodavat ćemo nove letove sa Međunarodnog aerodroma Tuzla do Eindhovena, kao i pojačati frekvencije na našim rutama iz Tuzle do Basel Mulhousea, Freiburga, Dortmunda i Memmingena. Naša posada, piloti i kabinsko osoblje sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo su obaviješteni o ovoj odluci, te im je ponuđena mogućnost da lete iz druge baze u BiH ili iz susjedstva.

Uprkos neviđenim poteškoćama u turističkoj industriji u posljednje dvije godine, Wizz Air ostaje opredijeljen ka dugoročnom rastu u Bosni i Hercegovini, stvarajući stotine direktnih radnih mjesta, istovremeno stimulirajući turističku i ugostiteljsku industriju. Iskreno se izvinjavamo našim klijentima zbog neugodnosti koje je ova odluka izazvala", priopćeno je iz Wizzaira.

Cijene od 24,99 eura iz Tuzle će biti prema Stocholmu, Karlsruheu, Kolnu, Dortmundu, Malmeu, a od iste cijene letovi će se odvijati iz Banje Luke prema Stocholmeu, te iz Londona prema Sarajevu. Cijene od 14,99 eura važit će za letove iz Tuzle prema Nurnbergu, Beču, Frankfurtu, Memmingenu, Baselu. Od 14,99 eura Wizzair će imati letove iz Banje Luke prema Hamburgu, Dortmundu, Malmeu i Baselu.

Cijene od 19,99 eura važit će za letove iz Tuzle prema Gothenburgu, Friedrichshafenu, te Berlinu.

S ovim u vezi, oglasili su se i iz kompanije Air Serbia. "Imajući u vidu najave u medijima da će od 1. studenog 2022. godine biti ukinuti letovi između Sarajeva i većeg broja europskih gradova, Air Serbia je odlučila osigurati odgovarajuće kapacitete i posebne cijene da bi se svi putnici čiji su planovi za putovanje sada djelimično ili potpuno ugroženi brzo i udobno prevezli do svojih krajnjih destinacija, preko Beograda.

Cijene karata za pomenute letove niže su od prosječnih za ovo razdoblje godine i, u ovisnosti od destinacije, kreću se počev od 69€ za putovanja u jednom smjeru preko Beograda. Karte će biti u prodaji od danas do 16. listopada za putovanja od 1. studenog", navodi se iz Air Serbie.