RASPISANA TJERALICA Dvostruki ubojica se nije vratio s dopusta u zatvor

Zatvor rešetke ruke
Ilustracija

Dvostruki ubojica Aleksa Mican koji je pušten na dopust, danas se nije vratio u zenički zatvor, potvdio je za Klix direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica Rusmir Isak.

Kako je kazao Isak, Mican je na dopust pušten prije nego što je on preuzeo funkciju direktora te s obzirom na to da se nije vratio za njim je raspisana tjeralica. Sada već bivši direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić, pustio je Micana na dopust, a trenutno nije poznato je li ovo prvi put da je Mican pušten izvan prostorija zeničkog zatvora.

Mican je 2004. godine ubio radnike poduzeća 'IT Computers' Senada Lepiricu i Adema Ćatića, u stanu koji je unajmio u naselju Mojmilo, a zatim je ukrao pet laptopa. U radnike je ispalio 12 metaka. Osuđen je na 25 godina zatvora, a do sada je odslužio 19 godina.

Protiv Micana je od 2000. godine podneseno 30 prijava zbog više kaznenih djela. Za njim su raspisane i dvije tjeralice, piše Klix. Jednu je raspisao Općinski sud u Sarajevu 2002., a drugu Općinski sud u Zenici 2004. godine.

Aleksa Mican, čije je pravo ime Anis Kundalić, koristio je tijekom svojih prijevara i drugih kriminalnih radnji brojna imena.